Restauratorzy w dobrych nastrojach

opublikowano: 26-02-2019, 22:00

W pierwszym kwartale tego roku poprawiły się nastroje w branży HoReCa (hotele, restauracje i catering) — wynika z Barometru Europejskiego Funduszu Leasingowego (EFL), badania przeprowadzanego na grupie małych i średnich przedsiębiorstw.

Wpływ na to miały przede wszystkim prognozy dotyczące inwestycji — więcej pieniędzy na ten cel zamierza przeznaczyć 32,5 proc. zarządzających obiektami hotelarskimi i gastronomicznymi (kwartał wcześniej ten odsetek wyniósł 23,3 proc.). Liczniejsza jest również grupa respondentów, którzy liczą na większy popyt na usługi — aż 28,8 proc. przedstawicieli sektora HoReCa spodziewa się wzrostu zamówień w najbliższych miesiącach (w poprzednim kwartale — 25,3 proc.). Spadku obrotów obawia się natomiast 27,5 proc. zapytanych, podczas gdy w ostatnich trzech miesiącach 2018 r. odsetek ten wynosił aż 40,5 proc. Ponadto obecnie 22,5 proc. przedsiębiorców liczy na poprawę płynności finansowej.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Sylwia Wedziuk

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu