Rodzi się grzybiarski potentat

Wiktor Szczepaniak
10-11-2008, 00:00

Polsko-holenderski Okechamp sfinalizował spore przejęcie. Dzięki niemu skokowo zwiększy sprzedaż i umocni pozycję w Europie.

Polsko-holenderski Okechamp sfinalizował spore przejęcie. Dzięki niemu skokowo zwiększy sprzedaż i umocni pozycję w Europie.

Specjalizująca się w hodowli i przetwórstwie pieczarek firma Okechamp, której właścicielami są polscy i holenderscy biznesmeni, znów pokazała mocarstwowe ambicje. Zdecydowała się na kolejne zagraniczne przejęcie. Tym razem największy polski eksporter pieczarek przejął kontrolny pakiet holenderskiej spółki FF, jednego z największych światowych graczy na rynku grzybów mrożonych. FF ze sprzedażą 20 mln EUR (70 mln zł) rocznie ma prawie 25 proc. udziałów w europejskim rynku grzybów mrożonych.

— Zakup FF jest ważnym elementem realizacji strategii rozwoju firmy, przewidującej zdobycie pozycji liczącego się we wszystkich ogniwach produkcyjnych i logistycznych dostawcy na europejskim rynku grzybów — mówi Ewa Michalak, wiceprezes Okechamp, odpowiedzialna za sprzedaż i marketing.

Grupa będzie teraz dostarczać na europejski rynek ponad 50 tys. ton grzybów rocznie za ponad 250 mln zł.

Ambicje Okechampu sięgają jednak dużo wyżej. Aby je urzeczywistnić, zarząd firmy nie wykluczył m.in. uzyskania kapitału z warszawskiej giełdy, choć na razie plany te z uwagi na dekoniunkturę zostały odroczone.

Już dziś Okechamp ma najnowocześniejszą w Europie uprawę kompostu i świeżych pieczarek w Borucinie k. Piły w klimatyzowanych i sterowanych komputerowo halach. Do tego w Grodzisku Wielkopolskim ma nowoczesny zakład przetwórstwa warzyw i grzybów. Do grupy Okechamp należy również holenderska spółka Okechamp Sales, która jest jej europejskim centrum dystrybucyjnym.

Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych w Polsce, podkreśla, że Polska wyrosła na czołowego, obok Holandii, producenta pieczarek w Europie. Specjaliści szacują, że rynek produkcji pieczarek na naszym kontynencie wart jest około 5 mld zł. A ich spożycie cały czas rośnie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Wiktor Szczepaniak

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Rodzi się grzybiarski potentat