Rolnicy czekają na VAT
Wprowadzenie podatku dla rolników nie spowoduje wzrostu cen żywności
ZGODNYM CHÓREM: Przemysław Chabowski, prezes Morlin, i Waldemar Broś z KZSM są przekonani, że wprowadzenie podatku VAT w rolnictwie uporządkuje rynek. fot. Borys Skrzyński
Producenci i przetwórcy rolno-spożywczy z niecierpliwością czekają na wprowadzenie podatku VAT w rolnictwie. Rolnicy liczą, że dzięki temu z budżetu trafi do nich około 1,5 mld zł. Firmy przetwórcze liczą na uporządkowanie rynku spożywczego.
Po kolejnej debacie sejmowej ponownie odesłano do komisji propozycję wprowadzenia VAT w rolnictwie. Kontrowersje wzbudzają: stawka tego podatku i wysokość obrotów pozwalających rolnikom na rozliczanie się z VAT na zasadach identycznych jak firmy.
Zgodnie z rządowym projektem, nie przetworzone produkty rolne mają być obciążone 3-proc. stawką VAT. Rolnicy osiągający obroty poniżej 80 tys. zł otrzymywaliby od nabywców swoich produktów zryczałtowany zwrot płaconego podatku. Dopiero więksi przedsiębiorcy rolni mogliby rozliczać się z VAT na ogólnych zasadach i dzięki temu odzyskiwać od państwa podatek płacony w cenach środków produkcji.
Posłowie związani z lobby rolniczym proponowali obniżenie progu dochodów warunkującego rolnikom dostęp do ogólnych zasad rozliczania podatku VAT do 20 tys. zł. Ma to pozwolić jak najszerszej grupie rolników na korzystne rozliczanie się z VAT na zasadach ogólnych.
Rynek zachowuje spokój
Odbiorcy produktów rolnych uważają, że obciążenie żywności VAT--em nie spowoduje rewolucji na rynku rolnym.
— Wprowadzenie podatku VAT nie wpłynie destabilizująco na rynek. Przetwórcy mają możliwość odliczenia zapłaconego rolnikom VAT-u — twierdzi Przemysław Chabowski, prezes Morlin.
Producenci podkreślają, że wprowadzenie VAT-u uporządkuje ten sektor.
— Każdy rolnik, płacący ten podatek, będzie musiał prowadzić księgę rachunkową. Będziemy się z nimi rozliczać jak z każdą firmą — mówi Waldemar Broś z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
Przedstawiciele branż rolniczych zgodnie uważają, że VAT w rolnictwie jest potrzebny.
— Wprowadzenie VAT-u w rolnictwie jest niezbędne. Wszystkie środki do produkcji są obciążone podatkiem, a rolnicy nie mają szans na odzyskanie zainwestowanych pieniędzy — twierdzi Waldemar Broś.
115 zł do odzyskania
— Obliczyliśmy, że średnie obciążenie podatkiem VAT środków produkcji potrzebnych do zagospodarowania 1 ha wynosi 115 zł. Po wprowadzeniu VAT-u każdy rolnik będzie mógł odzyskać te pieniądze — przekonuje Franciszek Nowak, prezes Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.
Rząd swoje, rolnicy swoje
Rolnicy chcieliby maksymalnie skorzystać na wprowadzeniu VAT. Zerowa stawka nie obciążyłaby ich dodatkowymi opłatami, a pozwalałaby na odliczenie podatku zawartego w cenie wszystkich środków produkcji. Rząd uważa, że byłoby to zbyt duże obciążenie dla budżetu. Takie rozwiązanie kosztowałoby budżet 1,3-1,5 mld zł rocznie.
Resort finansów wypowiada się też negatywnie o propozycji obniżenia progu dochodów umożliwiającego rolnikom rozliczanie się z VAT na ogólnych zasadach. Spowoduje to nadmierne obciążenie urzędów skarbowych na początku wprowadzania podatku.