Wszystko o efektach sankcji w czwartkowym "Pulsie Biznesu"

Decyzja została uzasadniona tym, iż producenci z Polski notorycznie naruszają obowiązujące w Rosji normy fitosanitarne.
Rosyjski nadzorca zarejestrował 27 przypadków znalezienia dwóch poddawanych kwarantannie szkodliwych organizmów w importowanych z polski produktach od początku 2014 roku.
Rossielchoznadzor ujawnił również, że polskie warzywa i owoce stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi - w wielu przypadkach - z powodu nadmiernego stężenia poziomów pozostałości pestycydów i obecności azotanów.
Zakaz dotyczy również polskiej produkcji warzywno-owocowej wwożonej do Rosji z państw trzecich.
Embargo dotyczy m.in. świeżych jabłek, gruszek, wiśni, czereśni, nektaryn, śliwek i wszystkich odmian kapusty (w tym białej, pekińskiej, czerwonej, brukselki, brokułów), kalafiorów.