Pod koniec ubiegłego roku pisaliśmy, że po raz pierwszy od 80 lat w Szwajcarii wynaleziono nowy rodzaj czekolady. Swoją oryginalną barwę zawdzięcza odmianie kakaowca „Ruby”.

Podobne wydarzenie miało miejsce 80 lat temu, gdy wynaleziono czekoladę białą. Rubinowa odsłona czekolady jak zapewnia jej twórca Barry Callebaut, charakteryzuje się “owocową świeżością jagód” oraz wyraźnym kolorem.
KitKat jest pierwszym komercyjnym produktem, w którym zastosowano czekoladę rubinową. W Europie najpierw pojawi się w Wielkiej Brytanii, a w maju trafi na półki sklepów w Niemczech. Następnie rubinowe KitKaty mają być dostępne w innych państwach europejskich, a także w obu Amerykach.
Alexander von Maillot z Nestle powiedział, że rubinowe KitKaty były wielkim hitem w Japonii i Korei. W pierwszym tygodniu sprzedaży były wyprzedawane każdego dnia przez pierwsze 30 minut od otwarcia sklepu.