Rugie z pijanymi jabłkami

Stanisław Majcherczyk
opublikowano: 2007-09-07 00:00

Wygłodniali, pędząc z Warszawy do Wrocławia, mieliśmy tylko jedno marzenie. Zdążyć przed zamknięciem Splendido. „Puls Biznesu” polubił tę restaurację już w 1999 r. Były dysputy, czy nadal trzymają poziom? Wparowaliśmy niemal w ostatniej chwili. Załoga szykowała się do wyjścia. Z wrocławskim sercem godnie przyjęto spóźnionych gości.

Łapczywie czytaliśmy menu, zezując jednocześnie na kartę win. Były pokusy, wielu grzesznie ulegliśmy. Troszeczkę może w ciemno, bez znajomości stosownych języków obcych. W Splendido akurat lubują się we francuskim. Vein Stek (49 zł) czy Grand Gerard (49 zł), mimo że brzmiące zagadkowo, na pewno są godne powtórzenia.

Zaproszona na talerz Madame Lacroix (44 zł) — ku naszemu zaskoczeniu okazała się pulardą w oparach trufli. Silnym ptasim charakterem mile zdominowała (smakowo) nasze kubki smakowe. Szczególnie zapadło nam jednak w pamięci Rugie „Foie Gras d’Oie” (49 zł). Upraszczając — gęsia wątróbka podana na ciepło. Z pijanymi porto płatkami jabłek. Także z letnimi truflami, galaretką z Hennessy i zaskakującym sosem żurawinowym.

Może ze względu na winnego partnera — Mouton Cadet Réserve, 2004,

Baron Philipe de Rotschild, Sauternes (220 zł)

— wątróbka doznawała na naszych podniebieniach wielu zaskakujących uniesień. Splendido nadal jest splendid.

Gęsia wątróbka podana na ciepło z płatkami jabłek.

Restauracja Splendido a'la Carte

ul. Świdnicka 53

Wrocław

Stanisław J. Majcherczyk