Ruszyła reforma stawek VAT

opublikowano: 05-03-2019, 22:00

Spadnie wysokość podatku na niektóre produkty, głównie żywność. Niestety, na wiele towarów wzrośnie, co boleśnie odczują przedsiębiorcy.

Rada Ministrów przyjęła wczoraj projekt tzw. nowej matrycy stawek VAT, przygotowanej przez Ministerstwo Finansów (MF). Zmiany polegać mają na uproszczeniu i uporządkowaniu wysokości stawek i objęcie takim samym poziomem całych grup towarowych (przykłady zmian w ramce).

„Planowane zmiany nie mają celu fiskalnego, mają natomiast uprościć system i zdecydowanie ograniczyć niekonsekwencje i nieracjonalności w stosowaniu stawek VAT, gdy niektóre grupy towarowe są opodatkowane dwiema a nawet trzema stawkami podatku” — czytamy w uzasadnieniu.

Koronnym tego przykładem jest pieczywo, które w zależności od rodzaju objęte jest stawką 5,8 proc. lub 23 proc. Obniżanie wysokości VAT do 5 proc. dotyczyć będzie głównie produktów żywnościowych,jak mięso i podroby, wyroby mleczarskie, jaja, miód naturalny, warzywa i owoce. MF tłumaczy, że nastąpi „równanie stawek w dół”, zaś podwyżki będą „nieliczne i wynikająz konieczności zrównoważenia wprowadzenia prostej matrycy”.

— Idea stworzenia nowej matrycy stawek VAT jest słuszna i zasługuje na poparcie. Wygląda atrakcyjnie dla przedsiębiorców, gdyż upraszcza i porządkuje cały system stawek. Niestety, stawki nie tylko zostaną obniżone. Niektóre wzrosną, i to istotnie. Na przykład z 5 proc. do 23 proc. zwiększy się opodatkowanie napojów owocowych i warzywnych zawierających do 20 proc. soku. To boleśnie uderzy w firmy z branży przetwórstwa owoców i warzyw, rolników i sadowników. Spowoduje duży spadek produkcji takich napojów, redukcję zatrudnienia i wzrost cen dla klientów. Organizacje przedsiębiorców i związki zawodowe skupione w Radzie Dialogu Społecznego apelowały do premiera, aby wstrzymał ten groźny pomysł. Niestety, bez skutku — mówi Przemysław Pruszyński, ekspert podatkowy Konfederacji Lewiatan.

Ma jednak nadzieję, że uda się przekonać rząd i posłów do pewnych zmian w trakcie prac sejmowych nad projektem. Nowe, obniżone stawki VAT na e-booki i e-prasę mają obowiązywać od 1 czerwca 2019 r. Od tej daty będzie można występować o wydanie wiążących interpretacji stawkowych. Pozostałe zmiany wejdą w życie 1 stycznia 2020 r.

Co nowego w VAT: Przykładowe zmiany stawek podatku

1. Z 8 do 5 proc.: owoce i orzechy jadalne, owoce tropikalne i cytrusowe, skórki owoców cytrusowych lub melonów, owoce i warzywa suszone, zamrożone, zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, żywność dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe, artykuły higieniczne (podpaski, tampony, pieluchy).

2. Jedna stawka 5 proc.: wszelkie rodzaje pieczywa i produktów ciastkarskich (obecnie trzy różne stawki), przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka, płatki zbożowe, makarony, kluski, niektóre pierogi, pizzę surową i podpieczoną.

3. Z 23 proc. do 8 proc.: musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone jak np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek (przyprawy nieprzetworzone będą objęte 8 proc.).

4. Z 5 proc. do 23 proc.: napoje owocowe i warzywne (inne niż soki i nektary — te pozostaną na poziomie 5 proc.), w których udział masowy soku owocowego lub warzywnego wynosi do 20 proc., homary, ośmiornice, kawior, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki, posiłki z powyższych produktów sprzedawane w restauracjach.

5. Jedna stawka 5 proc.: wszelkiego rodzaju książki — drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, e-booki (obecnie 23 proc.).

6. Stawka 8 proc.: gazety, dzienniki, czasopisma drukowane, czasopisma specjalistyczne, na dyskach, taśmach, e-prasa, (stawka 5 proc. pozostanie na czasopisma regionalne i lokalne inne niż elektroniczne).

Źródło: MF

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Jarosław Królak

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu