Samorządy czekają na kontrole w sprawie RODO

opublikowano: 10-03-2019, 22:00

Urzędy miast oswoiły się już z unijnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych. Wątpliwości jednak nie brakuje.

Fala paniki związanej RODO przelała się przez cały kraj w maju ubiegłego roku, gdy nowe unijne wymogi dotyczące ochrony danych osobowych weszły w życie. Nie brakowało absurdalnych interpretacji, wynikających często z obawy przed karami i nadgorliwości. Świeżo powołany Urząd Ochrony Danych Osobowych — UODO (w miejsce Głównego Inspektora Danych Osobowych) stara się wyjaśniać wszelkie wątpliwości — zarówno w publicznych instytucjach, jak też w firmach. W tym roku UODO przewiduje też liczne kontrole, na liście są instytucje publiczne, w tym urzędy miast i podlegające im szkoły.

Lista błędów

Od 25 maja do 31 grudnia 2018 r. prezes UODO przeprowadził już kontrole w ośmiu samorządach. Dotyczyły miejskiego monitoringu wizyjnego, sposobu prowadzenia i zabezpieczenia rejestru mieszkańców, przetwarzania danych dzieci uczęszczających do żłobków i przedszkoli oraz ich opiekunów prawnych.

— Jeśli chodzi o to, jak samorządy radzą sobie ze stosowaniem RODO, to o ocenę taką można pokusić się na podstawie różnych doświadczeń, zarówno wpływających do prezesa UODO skarg, zgłoszeń naruszeń ochrony danych osobowych czy pytań, jak też prowadzonych kontroli oraz innych otrzymywanych sygnałów — mówi Adam Sanocki, radca, p.o. rzecznika prasowego UODO.

Dużo błędów zdarza się np. podczas udostępniania informacji publicznej, m.in. w Biuletynie Informacji Publicznej.

— Jest to spowodowane publikowaniem materiałów, najczęściej uchwał organów jednostek samorządu terytorialnego, bez właściwej anonimizacji, co prowadzi do udostępnienia danych osobom nieuprawnionym.W codziennej działalności urzędnicy mają też trudności z właściwym określeniem zakresu danych pozyskiwanych w toku postępowania administracyjnego i udostępnianiem tych danych stronom postępowania. Inne nieprawidłowości to np. wykorzystywanie numeru PESEL do oznaczania stron decyzji administracyjnej. Obserwujemy też nadmiarowe pozyskiwanie danych w związku z prowadzeniem kontroli — informuje Adam Sanocki.

a2bc4ae2-8c2e-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Samorządu
Newsletter o inwestycjach i finansach lokalnej administracji.
ZAPISZ MNIE
Puls Samorządu
autor: Aleksandra Rogala
Wysyłany raz w tygodniu
Aleksandra Rogala
Newsletter o inwestycjach i finansach lokalnej administracji.
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.

Lista błędów jest długa. Tymczasem niektóre kwestie związane z zastosowaniem RODO w samorządach nadal budzą wątpliwości samych prawników, np. dotyczące udostępniania transmisji na żywo sesji rady gminy.

Kłopotliwe transmisje

— Poradnik „RODO dla administracji” [opublikowany przez Ministerstwo Cyfryzacji — przyp. red.] w moim odczuciu nie w pełni rozwiewa wątpliwości, ponieważ w odróżnieniu od osób publicznych, tj. radnych gminy, w przypadku innych osób, które uczestniczą w posiedzeniu rady gminy, czyli jej mieszkańców, zabierających głos, nagrywanych, są przetwarzane dane osobowe w tym ich wizerunek. O bieżącą anonimizację danych osobowychw przypadku transmisji online jest dość trudno — mówi Paweł Ludwiniak, prawnik Fundacji Republikańskiej.

Jego zdaniem do wymogów RODO samorządy do tego problemu podchodzą na dwa sposoby — albo uznają, że ta sytuacja jest przetwarzaniem danych niezbędnych do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, czyli gminie, która musi informować mieszkańców o przebiegu sesji rady, albo nie nagrywają części sali, w której mieszkańcy zabierają głos w ramach tzw. trybuny obywatelskiej, tylko samych radnych. W pierwszej sytuacji urząd miasta czy gminy jest jedynie zobowiązany do poinformowania mieszkańców o tym, że zgodnie z wymogiem ustawowym obrady rady są transmitowane i będą utrwalone oraz udostępnione (tak robi np. Kraków).

Sprawdź program konferencji "RODO rok po wdrożeniu", która odbędzie się już 15-16 kwietnia w Warszawie! >>>

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy