Światowy indeks cen żywności najwyżej od 2014 roku

opublikowano: 04-02-2021, 12:37

Indeks cen żywności FAO wzrósł w styczniu już ósmy miesiąc z rzędu, donosi Reuters.

Publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności osiągnął w styczniu średnią wartość 113,3. W grudniu wynosił, po korekcie, 108,6.

Wzrost indeksu to skutek przede wszystkim drożejących zbóż, cukru i oleju roślinnego. W styczniu indeks cen zbóż wzrósł o 7,1 proc. w porównaniu z grudniem, głównie za sprawą zwyżki o 11,2 proc. ceny kukurydzy. Indeks cen cukru poszedł w górę o 8,1 proc. Indeks cen oleju roślinnego zwyżkował o 5,8 proc. i jest najwyżej od maja 2012 roku.

Średnia wartość indeksu FAO w 2020 roku wyniosła 97,9. Była największa od trzech lat i o 3,1 proc. wyższa niż w 2019 roku. Była jednak także ponad 25 proc. niższa od rekordowej z 2011 roku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane