Świnka morska jest przysmakiem w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Peru, Ekwadorze i Kolumbii. Jej popularność gastronomiczna znacząco wzrosła również w USA, dokąd emigrują mieszkańcy Ameryki Południowej. Jest to jednak nie tylko wynik wpływu latynoskich emigrantów, ale efekt rosnącego zainteresowania Amerykanów dziwnymi kuchniami. Większość świnek morskich trafia do USA z Peru, gdzie wcześniej są ubijane, pozbawiane futra i mrożone. W 2008 r. sprowadzano ich rocznie 600 sztuk, obecnie — ponad 1000. Liczby te pokazują jednak, że świnki morskie w USA są nadal przysmakiem dość rzadkim. Specjalizująca się w ich podawaniu nowojorska restauracja Urubamba serwuje cuy (peruwiańska nazwa świnki) tylko w jeden weekend w miesiącu. Porcja kosztuje 17 USD.
Świnka przysmakiem w USA
Rośnie popularność świnek morskich jako dania mięsnego w USA. Import mrożonych świnek wzrósł w ciągu roku o 67 proc.