Swiński przewrót w USA

ŻYWNOŚĆ W ojczyźnie hamburgera wieprzowina spycha z talerzy wołowinę.

Z przegraną z drobiem producenci wołowiny pogodzili się już dawno. Mięso wieprzowe jednak ostatnio dominowało nad wołowiną, według Bloomberga, w 1952 r. Według USDA (czyli departament rolnictwa USA) w 2015 r. produkcja wieprzowiny pobije rekord i sięgnie 23,908 mld funtów, a konsumpcja osiągnie pięcioletni rekord. Produkcja wołowiny spadnie do 23,901 mld funtów. Przewaga świń wynika z tego, że zaczęły mocno przybierać na masie. To efekt wielkiego urodzaju upraw kukurydzy i soi, a więc dużej podaży paszy. Dzięki temu taniej karmione zwierzęta ważyły w zeszłym roku średnio nawet 222 funty wobec 208 rok wcześniej. Że cena robi cuda, wiedzą od wielu lat drobiarze, z którymi nikt nie ma odwagi konkurować. Ich tegoroczny wynik w USA ma sięgnąć 39,206 mld funtów. W Polsce spore odbicie wieprzowiny nastąpiło w zeszłym roku — 3-kilogramowy wzrost konsumpcji na osobę (dzięki — a jakże — nadpodaży i cenie), ale również u nas tańszy od niej drób pozostaje niepokonany. Producenci wołowiny na większe żniwa już dawno przestali liczyć — w 2014 r. konsumpcja drgnęła o 0,1 kg. © Ⓟ 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu