Szwajcaria: maszyniści dostaną czekoladę za precyzję

Marek Druś, local.ch
05-05-2017, 10:52
aktualizacja: 05-05-2017, 10:53

Maszyniści szwajcarskich kolei SBB będą dostawać czekoladę w nagrodę za zatrzymywanie pociągu w dokładnie określonym miejscu.

Celem nowego projektu jest to, aby drzwi pociągów SBB zatrzymywały się zawsze w tym samym miejscu peronu. Jego inicjatorzy przekonują, że pozwoli to na większe rozproszenie pasażerów na peronie. Obecnie skupiają się zbytnio w jednym miejscu.

Zobacz więcej

fot. Bloomberg

Dzięki większemu rozproszeniu oczekujących na pociąg pasażerów SBB chce zlikwidować tłok w niektórych miejscach peronu i spowodować skrócenie czasu wsiadania ludzi do pociągów. To z kolei pozwoliłoby na zwiększenie ich punktualności.

SBB chce zainstalować specjalne znaki, które wskażą maszynistom kiedy powinni hamować pociąg aby drzwi wagonów znalazły się po zatrzymaniu we właściwym miejscu peronu. Obecnie znaki są testowane na stacjach w Biel, Lenzburgu i Pfäffikon. Jeśli próby zakończą się sukcesem, rozwiązanie zostanie wprowadzone w całym kraju.

Rzecznik SBB, Reto Schärli, powiedział, że maszyniści będą nagradzani za precyzję czekoladą. Nie wiadomo, czy to ich dostatecznie zmotywuje. Szwajcarskie media przypominają, że podobny projekt w 2013 roku zakończył się niepowodzeniem. Powodem był sprzeciw maszynistów.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.ch

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Transport i logistyka / Szwajcaria: maszyniści dostaną czekoladę za precyzję