Szwedzi otwierają hotele dla... zakwasów chlebowych

Usługę przechowania zakwasu chlebowego oferuje już kilka piekarni w Sztokholmie

Skoro są hotele dla psów, kotów lub pszczół, dlaczego nie miałyby ich mieć również zaczyny chlebowe? Kochający pieczenie własnego chleba Szwedzi wpadli na taki pomysł już kilka lat temu. Usługę przechowania zakwasu chlebowego, połączoną z niezbędnym karmieniem go i doglądaniem, oferuje już kilka piekarni w Sztokholmie, w tym jedna na lotnisku Arlanda.

Właścicielka piekarni RC Chocolat w sztokholmskim porcie lotniczym tłumaczy, że o „hotel dla zakwasu” upomnieli się klienci, marzący o podróżowaniu.

— Szwedzi uwielbiają podróżować i kochają mieć własne pieczywo pieczone na zakwasie. Zakwas to jednak coś, czego nie można porzucić na kilka czy kilkanaście dni, bo umrze. Musi być karmiony i obsługiwany regularnie — mówi Charlotta Söör z RC Chocolat.

Punkt przyjmowania zakwasów działa w tej piekarni non stop, nawet w środku nocy. Klient informuje, kiedy zgłosi się po odbiór, jaką mąkę sobie życzy do karmienia „podopiecznego” lub innych dodatkowych warunków, i spokojnie udaje się w podróż. Gdy wraca, jego zakwas nadaje się w każdej chwili do upieczenia kolejnego bochenka.

Zapytana o dominującą grupę klientów usługi Charlotta Söör wskazuje na „rozmiłowanych w organicznej żywności hipsterów”.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Szwedzi otwierają hotele dla... zakwasów chlebowych