Szykuje się wzrost cen wieprzowiny
W opinii specjalistów, w tym roku zanosi się na spore ograniczenie produkcji na rynku mięsa, zarówno w kraju, jak też za granicą. Gdyby potwierdziły się te przypuszczenia, byłaby duża szansa na odbicie cen zwłaszcza mięsa wieprzowego. Również pozwoliłoby to zredukować nadmierne zapasy.
— Decyzja o dodatkowym skupie 40 tys. ton wieprzowiny przez Agencję Rynku Rolnego zahamowała spadek cen. W połowie marca w wielu regionach kraju ceny osiągnęły poziom 2,80 zł/kg żywca — tłumaczy Jarosław Wittbrodt, analityk z Broker Company.
WEDŁUG specjalistów, teraz czeka nas wzrost cen na rynku mięsa. Powodów do tego jest co najmniej kilka.
— Wzrost obrotów w handlu mięsem w ubiegłym tygodniu zapowiada zwyżkę popytu. Należy wiązać to ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Bieżący tydzień z pewnością przyniesie wzrost cen o 10-20 gr/kg wieprzowiny — przewiduje Jarosław Wittbrodt.
W MINIONYM tygodniu ceny żywca wahały się na poziomie 3,00-3,30 zł/kg. Półtusze w klasie E, U kosztowały 4,70-5,10 zł/kg, a w klasie R 4,35-4,65 zł/kg. Natomiast za szynkę płacono 6,00-6,60 zł/kg, a za schab 9,50-10,50 zł/kg.
ANALITYCY nie wróżą stabilizacji na rynku mięsa. W kraju spada produkcja mięsa wieprzowego. Prawdopodobnie produkcja w I półroczu 2000 roku będzie o 7 proc. mniejsza w stosunku do ubiegłego roku. Na początku tego roku pogłowie trzody wynosiło około 18 mln sztuk.
WIĘKSZY problem z niedoborem mięsa ma dotknąć rynek w II połowie 2000 roku. Zdaniem specjalistów z Broker Company, może to spowodować wzrost cen mięsa nawet o 30-40 proc., a realny wydaje się poziom 4,00 zł/kg za żywiec wieprzowy.
RÓWNIEŻ na zagranicznych rynkach zanosi się na ograniczenie produkcji.
— Na rynkach Unii Europejskiej oraz USA od lutego rosną ceny. Niektóre elementy wieprzowe zdrożały nawet powyżej 20 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem. Wzrosty notowań spowodowane są spadkiem produkcji w tych krajach. Według prognoz, Unia Europejska wyprodukuje o 2 proc. mniej mięsa wieprzowego, a Stany Zjednoczone ograniczą produkcję o blisko 4 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wielkość ich produkcji będzie kształtowała się na poziomie odpowiednio 17,8 mln ton oraz 8,4 mln ton — informuje Jarosław Wittbrodt.
TYMCZASEM unijne władze, chcąc umocnić ceny wieprzowiny, zmniejszyły dotacje. W 2000 roku „piętnastka” może wyeksportować 400 tys. ton. Jeszcze w zeszłym roku ustalony limit wynosił 750 tys. zł.