Czytasz dzięki

Taco Bell deklaruje zdrowsze menu

opublikowano: 18-11-2015, 12:44

Jeden z potentatów rynku restauracji typu fast food, sieć amerykańska Taco Bell zapowiedziała, że ponad 6 tys. jej placówek w Stanach Zjednoczonych zaprzestanie używania jaj zniesionych przez kury hodowane w klatkach. Ma to stać się do stycznia 2017 r., czyli co najmniej rok wcześniej niż zakładają terminy określone przez jej największych konkurentów, donosi Reuters.

Deklaracja wymuszona została niejako presją na spółkę by ta usunęła z menu sztuczne składniki i kupowała produkty od dostawców, którzy oferują bardziej humanitarne warunki dla zwierząt, dołączając tym samym do takich rywali jak McDonald czy Subway. 

Zobacz więcej

Taco Bell

Bloomberg

Sieć Taco Bell, należąca do marki  Yum!Brands niedawno informowała, że wykorzystuje około 130 mln jaj rocznie. Za rok całość zakupionych jaj ma być certyfikowana przez American Humane Association. Firma zapewniła też, że od początku 2016 r. z głównego menu mają być  zniknąć sztuczne aromaty i barwniki, tłuszcze typu trans, wysoko fruktoz owy syrop kukurydziany i olej palmowy. 

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Tadeusz Stasiuk

Polecane