Trzecia piekarnia Lantmannen Unibake

Skandynawski producent pieczywa uruchomił w Nowej Soli nowy zakład.

Do użytku została oddana pierwsza z trzech planowanych linii produkcyjnych pieczywa typu fast food. Rocznie jedna linia może wytwarzać 450 mln bułek, czyli 24 tys. ton, co zwiększa obecne możliwości produkcyjne firmy w Polsce o ponad 50 proc. Dotychczasowa inwestycja sięgnęła 37 mln EUR, a do końca 2019 r. Lantmannen Unibake wyda jeszcze 75 mln EUR. 50 proc. produkcji trafi na rynek polski, reszta do Niemiec, Czech, Słowacji, krajów bałtyckich i Skandynawii. Dzięki inwestycji firma zwiększy eksport z Polski pięciokrotnie. Głównymi odbiorcami będą sieci restauracji szybkiej obsługi, restauracje, bary i stacje benzynowe. Obecnie trwa testowa produkcja, rozpoczęcie sprzedaży planowane jest w pierwszym kwartale tego roku.

— Polska jest dla nas kluczowym rynkiem — piekarnia w Nowej Soli to już trzeci, zarazem nasz największy i najbardziej nowoczesny zakład w Polsce, a także drugi co do wielkości w Europie. Nowa piekarnia to także nowe miejsca pracy, w tym pośrednie — u polskich dostawców — mówi Jacek Górecki, dyrektor zarządzający Lantmannen Unibake na Polskę i Węgry. W piekarni firma zatrudni 110 osób, dziś ma w Polsce ponad 450 pracowników.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Małgorzata Grzegorczyk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Trzecia piekarnia Lantmannen Unibake