Jeden na pięć zgonów na świecie jest spowodowany złą dietą — napisał portal „Medical News Today”, powołując się na badania opublikowane w „The Lancet”. Odpowiada ona za 11 mln przypadków śmierci. Zdaniem naukowców ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, jak wiele korzyści przyniosłaby im zmiana nawyków żywieniowych, gdyby postawili na bardziej zbilansowaną dietę, zróżnicowane, bogate w składniki odżywcze posiłki i optymalną ilość jedzenia. W badaniu Global Burden of Disease naukowcy przeanalizowali trendy żywieniowe w latach 1990-2017 w 195 krajach. Zaobserwowali, że w 2017 r. na zdrowiu bardziej niekorzystnie niż dieta bogata w tłuszcze trans, słodzone napoje czy czerwone wysokoprzetworzone mięso odbija się niskie spożycie produktów pełnoziarnistych, owoców, orzechów i nasion.
— To badanie potwierdza to, że uboga dieta jest odpowiedzialna za więcej śmierci niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka — powiedział dr Christopher Murray, dyrektor instytutu ds. statystyk zdrowotnych na Uniwersytecie Waszyngtona.