Unijny regulator przyjrzy się prywatności na TikToku

ARŻ, Reuters
opublikowano: 15-09-2021, 12:07

Irlandzki regulator, który nadzoruje działania TikToka w Unii Europejskiej, wszczął dwa wstępne dochodzenia, które dotyczą przetwarzania informacji na temat niepełnoletnich użytkowników oraz przekazywania danych osobowych do Chin, pisze Reuters.

TikTok w sierpniu ogłosił zaostrzenie działań mających na celu poprawę prywatności. Chińska spółka ByteDance stara się sprostać oczekiwaniom i zamknąć usta krytykom, którzy twierdzą, że jej najpopularniejsza platforma nie chroni nieletnich użytkowników przed nieodpowiednimi treściami i kryptoreklamami. Zbadane przez irlandzkiego regulatora mają zostać także metody weryfikacji wieku.

Drugie z dochodzeń skoncentruje się na tym, czy firma przestrzega prawa UE w zakresie przekazywania danych osobowych do krajów spoza bloku, w tym macierzystych Chin. „Prywatność i bezpieczeństwo społeczności, zwłaszcza naszych najmłodszych członków, jest dla nas najwyższym priorytetem” - skomentował rzecznik TikToka.

Irlandzka Komisja Ochrony Danych (DPC), która jest głównym unijnym regulatorem dla wielu czołowych firm technologicznych ze względu na to, że ich regionalne siedziby znajdują się w Irlandii, może nakładać kary w wysokości do 4 proc. globalnych przychodów.

Newsletter ICT
Nowości z firm IT z naciskiem na spółki giełdowe: przetargi, informacje z rynku, newsy kadrowe i inne.
ZAPISZ MNIE
×
Newsletter ICT
autor: Grzegorz Suteniec
Wysyłany raz w tygodniu
Grzegorz Suteniec
Nowości z firm IT z naciskiem na spółki giełdowe: przetargi, informacje z rynku, newsy kadrowe i inne.
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane