W kolejce po ochronę specyfików

Mira Wszelaka
05-04-2004, 00:00

Od 1 maja przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o ochronę produktów regionalnych i specyficznych.

W poniedziałek na stronie internetowej resortu rolnictwa (www.minrol.gov.pl) mają pojawić się formularze wniosków o ochronę produktów żywnościowych wyrabianych metodą tradycyjną. Po integracji z UE każdy taki produkt, a także wyroby regionalne, może zostać zarejestrowany przez Komisję Europejską i chroniony przed konkurencją. Wstępną weryfikację produktu specyficznego prowadzi resort rolnictwa, zaś regionalnego — Urząd Patentowy. Tam też trafią wnioski.

— Aplikacje mogą składać grupy producenckie, związki branżowe, stowarzyszenia, a nie poszczególni przedsiębiorcy — mówi Dariusz Goszczyński, p.o. dyrektora biura oznaczeń geograficznych i promocji w ministerstwie rolnictwa.

Rejestracja nie dotyczy produktów, które są w powszechnym użytku, jak np. kiełbasa krakowska.

Tryb rozpatrywania wniosków opisany będzie w rozporządzeniu do ustawy o jakości handlowej produktów rolno-spożywczych. Przedstawiciele resortu zapewniają, że projekt rozporządzenia jest już w uzgodnieniach międzyresortowych.

— Do 1 maja będzie ono gotowe — zapewnia Dariusz Goszczyński.

Zaawansowane są również prace nad ustawą o rejestracji i ochronie produktów tradycyjnych, któ- ra zastąpi wszystkie dotychcza- sowe przepisy dotyczące tych wy-robów.

— Na szczęście w tej sprawie nie obowiązują nas żadne terminy — mówi Dariusz Goszczyński.

Produkty regionalne objęte są unijną ochroną od 12 lat. Do dziś zarejestrowano ich ponad 600, w tym sery, wyroby mięsne, przetwory rybne, wypieki cukiernicze, napoje, owoce i piwo.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Mira Wszelaka

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / W kolejce po ochronę specyfików