Wegańska ryba już na brytyjskim rynku

opublikowano: 16-01-2019, 22:00

Ryba z frytkami bez grama ryby — to nowy pomysł na biznes brytyjskiej firmy Quorn, producenta żywności pochodzenia roślinnego, która udaje potrawy mięsne.

Firma opracowała recepturę na filety rybne bez ryby. Są one zrobione z białek pozyskanych z pewnego rodzaju grzybów. Firma zapewnia, że udało jej się odtworzyć teksturę prawdziwej ryby (nie wiadomo nic na temat smaku). „To wejście na rynek poprzedził sukces wegańskich bułeczek z kiełbasą firmy Greggs, które wyprzedają się w całym kraju” — komentuje „The Guardian”.

Obydwa produkty wpisują się w nowe trendy żywieniowe. Producenci chcą skorzystać na rosnącej liczby osób, które rezygnują z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb i nabiału. Portal szacuje, że około jedna trzecia Brytyjczyków przestała albo ograniczyła konsumpcję mięsa. Ostatnia kampania Veganuary (zachęcająca ludzi do spróbowania bycia weganinem w styczniu) zebrała rekordową liczbę uczestników — 250 tys. osób w 193 krajach.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy