Wino włoskie i australijskie

Ewa Bęczkowska
opublikowano: 2001-09-14 00:00

Wino włoskie i australijskie

W tym tygodniu polecam włoskie Villa Antinori Chianti Classico Riserva — wyjątkowy rocznik 1997, za jedyne 70 zł. Wino toskańskie produkowane w centrum regionu Chianti Classico przez firmę Antinori, zajmującą się produkcją wina od ponad 600 lat. Wino o wysokim potencjale starzenia, dojrzewające 24 miesiące w dębowych beczkach i 12 miesięcy w butelkach przed opuszczeniem piwnicy. Posiada ciemnoczerwony kolor, delikatny korzenno-owocowy bukiet na tle słodkawego tytoniu i wanilii. Doskonała struktura tanin i bardzo dobra równowaga. To uniwersalne wino, pasuje do szerokiej gamy potraw z czerwonych mięs, do dań z makaronu, a nawet do kurczaka w potrawce. Wersja ekonomiczna na wrzesień to Lindemans Cawarra Shiraz-Cabernet’99 z południowo-wschodniej Australii w cenie 42 zł. Świetna relacja jakości do ceny. Typowe połączenie dwóch odmian czerwonych winogron uprawianych w Australii. Wino wyjątkowo gładkie, aksamitne i miękkie. Posiada aromaty wiśni, śliwki, wanilii pochodzące z odmiany Shiraz oraz strukturę nadaną przez Cabernet Sauvignon. Znakomite na ostatnie grilowanie w tym sezonie.

l not. Ewa Bęczkowska

Jarosław Cybulski prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej