Włosi lubią stołować się poza domem

WST, IAR
opublikowano: 2007-10-14 08:30

Jedną trzecią pieniędzy przeznaczanych na żywność Włosi wydają poza domem, w lokalach. Na Półwyspie Apenińskim bary, pizzerie i restauracje zarabiają tyle samo, co rolnictwo i więcej od przemysłu spożywczego.

Włosi pozostawili w nich w ubiegłym roku 53 miliardy euro. Poinformowano o tym na dorocznym salonie hotelarstwa i wyżywienia w Mediolanie.

Zyski 230 tysięcy lokali publicznych wynoszą w skali roku 27 miliardów, czyli więcej niż z rolnictwa. Bary, pizzerie i restauracje zatrudniają 890 tysięcy osób. Turyści pozostawiają w nich ponad dwadzieścia procent sumy przeznaczonej na pobyt we Włoszech. Nic dziwnego, że właścicielom chce się stale modernizować i upiększać swoje lokale. Każdego roku wydają na ten cel aż pół miliarda euro.