Wzrosną ceny wołowiny, spadną wieprzowiny
POMIMO stale utrzymującego się — już od dłuższego czasu — zastoju na rynku mięsa, rośnie produkcja wieprzowiny. Wysoki poziom opłacalności chowu trzody chlewnej, zapoczątkowany od połowy 1997 r, powoduje ciągły wzrost zainteresowania kierunkiem tej produkcji.
WEDŁUG szacunków Agencji Rynku Rolnego, produkcja żywca wieprzowego w II półroczu tego roku wzrośnie około 10 proc. w stosunku do II półrocza 1997 r. Natomiast o 6 proc. zwiększy się w I półroczu 1999 r. porównując z I półroczem br., kiedy Agencja z uwagi na wysoki poziom produkcji objęła zakupami na zapas 57 tys. ton półtusz wieprzowych. Tak więc wyższa niż przed rokiem krajowa podaż trzody chlewnej, przy regularnym imporcie mięsa o lepszej jakości — i co ważne — tańszego, będzie powodowała systematyczny spadek cen skupu wieprzowiny. Zdaniem ekspertów powołanych przez ARR, cena żywca wieprzowego w I półroczu 1999 wyniesie 3,20-3,50 zł/kg.
NATOMIAST na rynku wołowiny mamy do czynienia z sytuacją odwrotną. Produkcja tego rodzaju mięsa obniży się w II półroczu br, co spowoduje mniejszą podaż wołowiny i wzrost jej ceny. Przewiduje się, że w stosunku do II półrocza ub. r. spadnie ona o blisko 4 proc. Również w przyszłym roku należy oczekiwać dalszego spadku pogłowia bydła.
Według prognoz, powinien być kontynuowany trend wzrostowy cen, który został zapoczątkowany w sierpniu br. W końcu I kwartału 1999 r. cena żywca wołowego może osiągnąć 2,60-2,80 zł/kg, a w czerwcu przyszłego roku wyniesie 2,70-2,90. Ceny młodego bydła rzeźnego mogą kształtować się na poziomie, odpowiednio — 2,80-3,00 oraz 2,90-3,10 zł/kg.
Taka tendencja wrostowa cen wołowiny jest konsekwencją niskiego popytu konsumpcyjnego oraz przewidywanej nadwyżki podaży trzody chlewnej i drobiu.
Z KOLEI rynek mleka obecnie cechuje wyraźnie rosnące zainteresowanie, głównie serami oraz galanterią mleczną. Powoduje to zwiększanie liczebności krów. Przy rosnącym pogłowiu wzrósł również skup mleka. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br. był wyższy o 4,7 proc. w stosunku do analogicznego czasu roku ubiegłego.
BIORĄC pod uwagę ogólne uwarunkowania na rynku mleka, w tym sezonowe zmiany w podaży, przewidywany jest wzrost cen skupu mleka w najbliższych miesiącach okresu jesienno-zimowego i ponowny spadek wiosną 1999 r. Średnia cena skupu mleka pod koniec tego roku może kształtować się w granicach 0,62-0,64 zł/l. W I kwartale przyszłego roku ceny wzrosną do poziomu 0,63- -0,66 zł/l. W kolejnym kwartale, z uwagi na wzrost podaży, ceny skupu mogą ulec obniżce do 0,59-0,62 zł/l.