Zapowiedzi deficytu na globalnym rynku cukru

Dorota Sierakowska, Analityk, Wydział Doradztwa i Analiz Rynkowych Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A.
opublikowano: 04-02-2019, 09:11

Ostatnie dni na rynku cukru nie przynoszą szczególnie istotnych zmian notowań tego surowca.

Cena cukru w Stanach Zjednoczonych porusza się w ostatnich dniach w konsolidacji w rejonie 12,40-12,80 centów za funt. Po dynamicznej zwyżce notowań cukru jesienią ubiegłego roku, cena tego surowca nieco spadła, po czym wpadła w konsolidację w poszukiwaniu impulsu do wznowienia ruchu w konkretnym kierunku.

Sytuacja fundamentalna na rynku cukru wciąż delikatnie sprzyja stronie podażowej za sprawą utrzymującej się nadwyżki na globalnym rynku tego surowca. Niemniej, w długoterminowej perspektywie relacje popytu i podaży na światowym rynku cukru się zmieniają. Spółka analityczna Green Pool w piątek podała pierwszą prognozę na sezon 2019/2020 i założyła, że pojawi się wtedy deficyt wynoszący 1,36 mln ton. Fakt ten może być wsparciem dla cen cukru, zwłaszcza że farmerzy w ostatniej dekadzie przez większość sezonów borykali się z dużymi nadwyżkami tego surowca. Według wspomnianego raportu, do powstania deficytu w największym stopniu mają przyczynić się spadki produkcji w Tajlandii, Pakistanie i Indiach.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dorota Sierakowska, Analityk, Wydział Doradztwa i Analiz Rynkowych Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A.

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy