ZM Bartek chcą podwoić produkcję

Piotr Wielicki
opublikowano: 20-09-2000, 00:00

ZM Bartek chcą podwoić produkcję

Uruchomienie zakładu pozwoli firmie osiągnąć sprzedaż rzędu 100 mln zł

Dzięki zakończeniu budowy nowego zakładu produkcyjnego ZM Bartek z Sierakowa planują podwoić produkcję. Inwestycja kosztowała 20 mln zł. W przyszłym roku firma chce zbudować nową ubojnię.

20 mln zł kosztowało Zakłady Mięsne Bartek z Sierakowa uruchomienie nowego zakładu produkcyjnyego. Dzięki tej inwestycji firma chce podwoić produkcję.

— W ciągu najbliższych trzech lat nasza produkcja powinna wzrosnąć z 45 do 80 ton dziennie. Tegoroczną sprzedaż zakończymy wynikiem ponad 100 mln zł — mówi Tadeusz Bartkowiak, prezes ZM Bartek.

Wzrośnie zatrudnienie

Budowa nowego zakładu rozpoczęła się w lipcu ubiegłego roku. Jego projekt opracowała spółka Technoprojekt z Białegostoku, natomiast generalne wykonawstwo powierzono firmie Probut z miejscowości Pulko koło Otorowa i przedsiębiorstwu Piotra Gnoińskiego z Międzychodu. Zakład wyposażono w wysokiej jakości urządzenia przetwórcze, nowoczesne systemy chłodnicze i linię rozbioru mięsa. Rozbudowano także pomieszczenia magazynowe. Administrację przeniesiono do nowego biurowca. Cała firma została skomputeryzowana.

Planowane podwojenie produkcji wpłynie na wzrost zatrudnienia w zakładzie. Obecnie w firmie pracuje 565 osób, z czego ponad połowa w sieci handlowej. Docelowo w firmie znajdzie pracę 700 osób. Priorytetowe znaczenie mają sklepy firmowe. Obecnie jest ich 35, do końca roku ma być 45.

Kolejna inwestycja

ZM Bartek zamierzają w sierpniu 2001 r. w oddalonych o 4 km od Sierakowa Kłosowicach otworzyć nową ubojnię o mocy przerobowej 1 tys. sztuk trzody chlewnej. Obecnie trwają rozmowy z holenderską firmą Stork i austriacką Banss, które wyposażą ubojnię w nowoczesne linie i urządzenia.

— Nowa rzeźnia zapewni nam pełne zaopatrzenie w surowiec do przetwórstwa oraz mięso dla rozbudowującej się stale sieci detalicznej. Jeszcze pod koniec tego roku chcemy, aby dotychczasowa ubojnia w Ćmachowie przerabiała około 600 sztuk trzody — wyjaśnia Tadeusz Bartkowiak.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Piotr Wielicki

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / ZM Bartek chcą podwoić produkcję