O śmierci winiarza poinformowała jego siostrzenica Anne dodając, że przyczyną zgonu był wylew.



Duboeuf powołał w latach 50 ub. wieku stowarzyszenie lokalnych producentów win pod nazwą L'Ecrin Maconnais-Beaujolais, które pozwoliło mu nawiązać bliskie kontakty z handlarzami i restauratorami w rejonie Beaujolais. W roku 1964 otworzył własną winnicę Georges Duboeuf Wines.
Stosował tylko tradycyjne metody produkcji wina, rygorystycznie przestrzegając wszelkich wymogów i - jak mówili jego pracownicy - aż do przesady dbając o higienę.
Interes się rozrastał i stopniowo obejmował swoim zasięgiem inne regiony Francji. W 1993. Duboeuf otworzył swój firmowy sklep i muzeum winiarstwa.
Największy sukces przyniosło mu jednak konsekwentne wieloletnie propagowanie młodego wina Beujolais Nouveau.
W latach 80. ub. wieku organizował corocznie festiwale tego trunku, w których uczestniczyli wszelkiego rodzaju celebryci i znani restauratorzy. Wprowadzono nawet Dzień Wina Beaujolais Nouveau, tradycyjnie inaugurujący sprzedaż win z nowego rocznika.
W roku 2018 kiedy przekazał firmę synowi Franckowi, produkowała ona 30 mln butelek rocznie, sprzedawanych na całym świecie.