Dojrzewają w tropikalnym słońcu, oblewając się jaskrawością kolorów i przybierając kształty o jakich nie śniło się filozofom. Bywają zagadkowe, bo nie zawsze wiadomo jak dotrzeć do ich wnętrza. Trudne do zdefiniowania smaki kryją za łuskami, kolcami lub skorupkami. Zaskakują rozmiarem, konsystencją i właściwościami. Kuszą lub wręcz odstręczają zapachem.
>> Zobacz 10 najdziwniejszych owoców Azji!
Durian
Drzewo durianowe ma indonezyjski rodowód, jednak jego uprawa rozprzestrzeniła się na większość krajów Azji południowo - wschodniej. Zapylone przez nietoperze, wydaje na świat żółte, pokryte kolcami owoce, osiągające nawet 40 cm długości i wagę 4 kg. Jednak to nie z gigantycznych rozmiarów słynie ten "król owoców", a z charakterystycznego zapachu porównywanego do woni zepsutego mięsa lub (w najlepszym wypadku) przepoconych skarpet. Azjaci jednak wydają się być odporni na nieprzyjemny aromat duriana, chwalą jego kremową konsystencję i nieoczywisty smak przypominający budyń waniliowy z migdałami i (uwaga!) cebulą. Oni go uwielbiają, Europejczycy przeważnie nie rozumieją za co.
Rambutan
Zwany również chińską (z uwagi na miejsce występowania) śliwką (osiąga zbliżony rozmiar do węgierki). Nazwa rambutan odnosi się do jego nietypowego wyglądu - rambut po malezyjsku oznacza "włochaty", a ten śmieszny owoc pokryty jest kilkucentymetrowymi, gumowatymi włoskami. Skórka może być żółta, pomarańczowa, czerwona, a nawet brązowa, miąższ jest biały i niezwykle soczysty. W smaku podobny do znanych w Europie owoców liczi. Nasiona rambutana wykorzystuje się do produkcji oleju i mydła.
Mangostan
Drzewa mangostanu rosną nawet do 25 metrów, a pierwsze owoce wydają dopiero po 10 latach. Jak na tak długi okres oczekiwania, mangostany, "królowe owoców" ubrane w ciemnofioletową łupinę, nie porażają wielkością- osiągają rozmiar średniego pomidora, mają też podobny kształt. Na tym podobieństwo do warzyw się nie kończy- gdy rozłupiemy wierzchnią warstwę, naszym oczom ukarze się śnieżnobiały miąższ o wyglądzie czosnku! A smak? Połączenie ananasa, pomarańczy i brzoskwini - niebo w gębie! Dodatkowo mangostany są bogate w najsilniejsze w naturze antyoksydanty - ksantony.
Salak
Uprawiany głównie na Jawie i Sumatrze osobliwy owoc - jagoda palmy w kształcie kropli, osiągająca długość do 5 cm, pokryta brązową, cienką, ale twardą skórką o strukturze wężowych łusek i lekko kłującej powierzchni. Obiera się ją jak jajko. Jadalny środek o kształcie i konsystencji czosnku jest odrobinę cierpki i mączny w smaku. Salak jako bardzo pożywny, doskonale gaszący pragnienie i łatwy w przechowywaniu owoc jest tradycyjnie spożywany przez muzułmanów pielgrzymujących do Mekki.
Owoc chlebowca
Powszechnie zwany dżakfrutem, to największy owoc na świecie- może osiągnąć długość 90 cm i wagę 30 kg. Jego żółta, pokryta wypustkami gruba skóra kryje dzwonki pysznego miąższu przypominającego smakiem owocowe gumy do żucia. Pestki również są jadalne, ale dopiero po upieczeniu- w smaku zbliżone do kasztanów.
Jabłko budyniowe
Nazwa tego owocu trochę o nim mówi- wielkość dużego jabłka (choć kształt bardziej maliny), bardzo słodki, biały miąższ o kremowej, wręcz budyniowej konsystencji. A to wszystko pod skorupką o strukturze łusek węża. Wygląda intrygująco, a jak smakuje!
Kaki
Zwany też persymoną to najstarszy chiński owoc, przez początkujących azjatyckich smakoszy często mylony z pomidorem- ale tylko do momentu skosztowania. Dojrzały miąższ smakiem przypomina morelę, a konsystencją galaretkę. Bardzo popularne w Azji są konfitury i dżemy z kaki, owoc ten jest też wykorzystywany w tradycyjnej medycynie.
Karambola
Najlepszy towarzysz palemki w tropikalnym drinku- gdy pokroimy ją w plastry, uzyskamy pięcioramienne gwiazdki. Słonecznie żółta i bardzo soczysta- owoc ten w 90% składa się z wody. Jemy go razem ze skórką. W smaku jest kwaśny, przypominający cierpką gruszkę. Wspaniale pachnie.
Smoczy owoc
Znany również pod nazwą pitaja jest owocem kaktusa, który kwitnie tylko jedną noc, by następnie wydać intensywnie różowy (choć bywa, że czerwony lub żółty) owoc wielkości grejpfruta, kształtem zbliżony do serca (ale nie takiego z obrazków dla dzieci, tylko prawdziwego, anatomicznego). Miąższ jest biały w czarne kropeczki (tylko w czerwonej odmianie jest w kolorze skórki), konsystencją i smakiem przypomina kiwi choć jest mniej kwaśny i wyrazisty, w niektórych przypadkach mdły.
Jabłko nerkowca
Nie wszyscy wiedzą, że nerkowiec poza orzechami, wydaje też inny rodzaj owoców- jabłka! Tak naprawdę jest to jeden, dwuczęściowy owoc- wygląda jak mała pomarańczowa gruszka z przyczepionym orzeszkiem. To nie koniec niespodzianek- otóż nanercz zachodni jest spokrewniony z... mango! Jabłko nanerczowe jest bardzo soczyste i odrobinę cierpkie w smaku. Owoc ten i jego przetwory są popularne na Filipinach.
Brzmi ciekawie, prawda? A to jedynie mała zapowiedź palety smaków, kształtów, zapachów i niespodzianek jakie przyszykowała dla kulinarnych wędrowców Azja.
Aleksandra Świstow - dziennikarka i podróżniczka zakochana w Azji. O życiu w Chinach i podróżach bloguje na www.pojechana.pl
Tekst powstał we współpracy z portalem Agoda.com, który oferuje hotele w Azji i na całym świecie.