14 mln JPY za 200 kg tuńczyka

opublikowano: 06-01-2016, 22:00

Kiyoshi Kimura, szef sieci restauracji sushi, zapłacił 14 mln JPY (467 tys. zł) za ważącego 200 kg tuńczyka błękitnopłetwego

Kiyoshi Kimura, szef sieci restauracji sushi, zapłacił 14 mln JPY (467 tys. zł) za ważącego 200 kg tuńczyka błękitnopłetwego na tradycyjnej, noworocznej aukcji na rynku rybnym Tsukiji w Tokio. Cena jest trzykrotnie wyższa niż rok wcześniej, ale bardzo odległa od rekordowych 155,4 mln JPY, które padły w 2013 r. za niewiele większego tuńczyka tej samej jakości. Wzrost ceny zaniepokoił ekologów, którzy alarmują, że jest to gatunek na wymarciu.

— Populacja tuńczyka w Pacyfiku spada. Społeczność międzynarodowa musi skłonić rząd Japonii do podjęcia działań w celu zachowania gatunku — powiedziała Amanda Nickson, dyrektor Global Tuna Conservation. Do coraz większych połowów tuńczyka przyczynia się rosnąca popularność restauracji sushi na świecie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu