5 sposobów na polskie jabłka

Anna DruśAnna Druś
opublikowano: 2014-07-30 12:33

Jeśli powiedziało się A, trzeba powiedzieć i B. W ramach akcji PB #jedzjabłka przypominamy 5 najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw z udziałem polskich jabłek.

Nasza akcja jest odpowiedzią na propozycję nałożenia embarga w Rosji na polskie owoce, piszemy o niej tutaj>>>.

Z polskimi jabłkami jednym kojarzy się "kaczka" innym "ryż", a jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez nich grillowanej kaszanki czy wieprzowych polędwiczek. Swój rodzinny "jabłkowy kanon" ma chyba każdy Polak.

W wyniku redakcyjnej burzy mózgów wybraliśmy 5 najpopularniejszych polskich potraw z jabłkami wraz z przepisami ich wykonania.

Do dzieła! #jedzjabłka

 

1.    Placki z jabłkami

4 kwaśne, polskie jabłka
ok. 2 szklanki mąki
ok. 2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Olej/masło do smażenia
cukier puder do posypania


Jabłka myję, obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w drobniutką kosteczkę.
Całe jajka wbijam do głębokiej miski, dodaję sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wlewam odrobinę mleka i mieszam rózgą kuchenną. Podsypuję mąkę, mieszam i tak na zmianę dodaję mleko i mąkę, utrzymując gęstość ciasta półpłynną. Jeśli chcemy zrobić więcej placków, używamy więcej niż po 2 szklanki mleka i mąki.
Do  gotowego ciasta przekładam pokrojone jabłka, mieszam. Smażę wykładając na rozgrzany tłuszcz po łyżce ciasta. Usmażone placki odsączam na ręczniku papierowym i posypuję cukrem pudrem.



2. Szarlotka
5 dużych kwaśnych kwaśnych polskich jabłek (np. antonówki, renety)
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru + pół szklanki do jabłek
duża szczypta soli
3 jajka
kostka masła lub margaryny do pieczenia plus 2 łyżki do jabłek
cynamon i przyprawy korzenne do jabłek (mieszanka do piernika bez mąki)

Mąkę mieszam z cukrem i solą, zagniatam z masłem, dodaję jajka, dzielę całość na 2 części. Jeśli jest zbyt suche, by się dało wałkować, dodaję odrobinę śmietany, tak by się połączyło.
Jedną część wykładam na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą rozwałkowuję i odstawiam w chłodne miejsce.
To na blasze wstawiam na 15 minut do piekarnika aby się podpiekło. W przeciwnym razie nie upiecze się, mając jabłka na głowie.
Jabłka obieram, wykrawam gniazda, kroję drobno i wrzucam na dużą patelnię. Posypuję obficie cukrem i dodaję 2 łyżki masła. Gdy zaczną się dusić i puszczać sok, posypuję cynamonem i przyprawą do pierników (odrobinę) - bo ma w sobie już zmielone dodatki pasujące do jabłek.
Duszę ok. 10 minut, rozgniatając drewnianą łyżką, ale nie doprowadzam do konsystencji musu. Muszą być jakieś kawałki.
Wyjmuję podpieczony spód z piekarnika i wykładam nań jabłka. Rozwałkowane ciasto tnę na długie pasy (np. radełkiem do krojenia pizzy) Rozkładam je w kratkę na duszonych jabłkach.
Wstawiam całe ciasto do piekarnika ponownie i piekę ok. 35 minut. Jest gotowe, jak pasy ciastowe będą upieczone.


3. Kompot jabłkowy

5-8 dowolnych polskich jabłek
5 łyżek cukru
3-4 l. wody
goździki (przyprawa) 5-8 sztuk.
sok z cytryny (opcjonalnie)

Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych. Zalewam w garnku zimną wodą, posypuję goździkami. Po zagotowaniu dodaję cukier i gotuję jeszcze ok. 5 minut. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć zgodnie z upodobaniami. Gotowy kompot przecedzam przez sito.


4. Kaczka z jabłkami
1 sprawiona kaczka
6 kwaśnych polskich jabłek (szare lub złote renety)
konfitura żurawinowa
sól, pieprz, majeranek

Kaczkę myjemy, suszymy, nacieramy majerankiem oraz sporą ilością soli i pieprzu.
3 jabłka kroimy w ćwiartki (bez obierania), posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Mięso zaszywamy nicią kuchenną lub wykałaczkami, po czym wkładamy nieosłonięte do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie przykrywamy (np. zmoczonym wcześniej papierem do pieczenia)  i pieczemy ok. 2 -2,5 godziny (mniej, jeśli kaczka waży poniżej 2 kg).
Na pół godziny przed końcem pieczenia myjemy i usuwamy gniazda nasienne z 3 pozostałych jabłek, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika obok kaczki. Po upieczeniu jabłek w środeczki wkładamy żurawinę i podajemy razem z kaczką.
(przepis wg >>Eugeniusza Twaroga)

5. Ryż z jabłkami
2 woreczki ryżu
0,6 l mleka
4 kwaśne jabłka
Łyżeczka cynamonu
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
150 ml gęstej śmietany 18 proc.
Opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru pudru

Mleko zagotowujemy, solimy 2 szczypty, wkładamy doń woreczki z ryżem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 12-20 min., często mieszając. Pozostawiamy na 30 min.
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wykładamy jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem, smażymy do uzyskania w miarę jednolitej masy (ok. 5 min.)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Tu wykładamy połowę ryżu, na nią jabłka, i drugą część ryżu. W miseczce mieszamy śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Tym sosem polewamy ryż i zapiekamy ok. 25 min. w 180 st.
Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.