5 sposobów na polskie jabłka

opublikowano: 31-07-2014, 00:00

Skoro już jemy jabłka, warto robić to w urozmaicony sposób. Jak?

Z tym owocem jednym kojarzy się „kaczka”, innym „ryż”, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez nich grillowanej kaszanki czy wieprzowych polędwiczek. Swój rodzinny „jabłkowy kanon” ma chyba każdy Polak. W wyniku redakcyjnej burzy mózgów wybraliśmy pięć najpopularniejszych polskich potraw z jabłkami wraz z przepisami na ich wykonanie.

Fot. Bloomberg
Fot. Bloomberg
None
None

1. Placki z jabłkami
2. Szarlotka
3. Kompot jabłkowy
4. Ryż z jabłkami
5. Kaczka z jabłkami

Przepisy na wszystkie dania znajdziesz na stronie weekend.pb.pl.

Tu prezentujemy jedynie przepis na kaczkę, według Eugeniusza Twaroga, na co dzień zajmującego się bankami.

Kaczka z jabłkami

1 sprawiona kaczka
6 kwaśnych polskich jabłek (szare lub złote renety)
konfitura żurawinowa
sól, pieprz, majeranek

Kaczkę myjemy, suszymy, nacieramy majerankiem oraz sporą ilością soli i pieprzu. 3 jabłka kroimy w ćwiartki (bez obierania), posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Mięso zaszywamy nicią kuchenną lub wykałaczkami, po czym wkładamy nieosłonięte do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie przykrywamy (np. zmoczonym wcześniej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 2-2,5 godziny (mniej, jeśli kaczka waży poniżej 2 kg). Na pół godziny przed końcem pieczenia myjemy i usuwamy gniazda nasienne z 3 pozostałych jabłek, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika obok kaczki. Po upieczeniu jabłek w środeczki wkładamy żurawinę i podajemy razem z kaczką.

Jabłko dziennie podnosi libido u kobiet

Codzienne spożywanie nieobranych jabłek przez kobiety podnosi poziom ich libido — wynika z badań przeprowadzonych przez włoskich naukowców. Badania przeprowadzono na terenie szpitala Santa Chiara w Trento, poddając im grupę 731 kobiet w wieku 18-43 lata. Pacjentki podzielono na dwie grupy: jedna codziennie jadła minimum jedno jabłko, druga — wcale nie spożywała tych owoców. Wyniki potwierdziły wstępne przypuszczenia naukowców: kobiety jedzące jabłka miały wyższe wyniki w teście FSFI (Indeks Funkcji Seksualnych dla kobiet), zwłaszcza w dziedzinie odczuwania pożądania. — Podczas gdy spożywanie owoców i warzyw oraz aktywność fizyczna ogólnie wpływają na podwyższenie poziomu libido, w tym wypadku kluczową rolę odgrywa floretyna, naturalny fenol zawarty w skórkach jabłek podobny w działaniu do estradiolu, kobiecy hormon odpowiedzialny za cykl płciowy i działanie narządów rozrodczych — cytuje naukowców portal The Local.

Opowieści z arkusza zleceń
Newsletter autorski Kamila Kosińskiego
ZAPISZ MNIE
×
Opowieści z arkusza zleceń
autor: Kamil Kosiński
Wysyłany raz w miesiącu
Kamil Kosiński
Newsletter z autorskim podsumowaniem najciekawszych informacji z warszawskiej giełdy.
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Polecane