5 sposobów na polskie jabłka

opublikowano: 31-07-2014, 00:00

Skoro już jemy jabłka, warto robić to w urozmaicony sposób. Jak?

Z tym owocem jednym kojarzy się „kaczka”, innym „ryż”, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez nich grillowanej kaszanki czy wieprzowych polędwiczek. Swój rodzinny „jabłkowy kanon” ma chyba każdy Polak. W wyniku redakcyjnej burzy mózgów wybraliśmy pięć najpopularniejszych polskich potraw z jabłkami wraz z przepisami na ich wykonanie.

Fot. Bloomberg
Fot. Bloomberg
None
None

1. Placki z jabłkami
2. Szarlotka
3. Kompot jabłkowy
4. Ryż z jabłkami
5. Kaczka z jabłkami

Przepisy na wszystkie dania znajdziesz na stronie weekend.pb.pl.

Tu prezentujemy jedynie przepis na kaczkę, według Eugeniusza Twaroga, na co dzień zajmującego się bankami.

Kaczka z jabłkami

1 sprawiona kaczka
6 kwaśnych polskich jabłek (szare lub złote renety)
konfitura żurawinowa
sól, pieprz, majeranek

Kaczkę myjemy, suszymy, nacieramy majerankiem oraz sporą ilością soli i pieprzu. 3 jabłka kroimy w ćwiartki (bez obierania), posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Mięso zaszywamy nicią kuchenną lub wykałaczkami, po czym wkładamy nieosłonięte do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie przykrywamy (np. zmoczonym wcześniej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 2-2,5 godziny (mniej, jeśli kaczka waży poniżej 2 kg). Na pół godziny przed końcem pieczenia myjemy i usuwamy gniazda nasienne z 3 pozostałych jabłek, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika obok kaczki. Po upieczeniu jabłek w środeczki wkładamy żurawinę i podajemy razem z kaczką.

Jabłko dziennie podnosi libido u kobiet

Codzienne spożywanie nieobranych jabłek przez kobiety podnosi poziom ich libido — wynika z badań przeprowadzonych przez włoskich naukowców. Badania przeprowadzono na terenie szpitala Santa Chiara w Trento, poddając im grupę 731 kobiet w wieku 18-43 lata. Pacjentki podzielono na dwie grupy: jedna codziennie jadła minimum jedno jabłko, druga — wcale nie spożywała tych owoców. Wyniki potwierdziły wstępne przypuszczenia naukowców: kobiety jedzące jabłka miały wyższe wyniki w teście FSFI (Indeks Funkcji Seksualnych dla kobiet), zwłaszcza w dziedzinie odczuwania pożądania. — Podczas gdy spożywanie owoców i warzyw oraz aktywność fizyczna ogólnie wpływają na podwyższenie poziomu libido, w tym wypadku kluczową rolę odgrywa floretyna, naturalny fenol zawarty w skórkach jabłek podobny w działaniu do estradiolu, kobiecy hormon odpowiedzialny za cykl płciowy i działanie narządów rozrodczych — cytuje naukowców portal The Local.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane