ARR: eksport drobiu wzrośnie o 14 proc. w 2014 r.

ISBnews
opublikowano: 27-10-2014, 13:00

Eksport asortymentu drobiowego wzrośnie w tym roku o ok. 14% r/r i wyniesie 820-830 tys. ton, zaś w 2015 r. wzrost eksportu będzie kontynuowany, choć już w słabszym tempie, prognozuje Agencja Rynku Rolnego (ARR).

"Ocenia się, że w całym 2014 r. eksport asortymentu drobiowego może wynieść 820-830 tys. ton i w porównaniu z 2013 r. będzie o 14% większy" - czytamy w raporcie.

Agencja podkreśla, że w 2014 r. utrzymuje się wzrostowa tendencja w eksporcie drobiu. Zgodnie ze wstępnymi danymi Ministerstwa Finansów w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2014 r. z Polski wyeksportowano 542 tys. ton drobiu (w ekwiwalencie mięsa), o 16% więcej niż przed rokiem. W kolejnych miesiącach 2014 r. przewidywane jest jednak spowolnienie wzrostu eksportu.

Zgodnie z prognozą Komisji Europejskiej rosyjskie embargo będzie miało niewielki wpływ na eksport drobiu z UE, ponieważ ograniczony wywóz do Rosji będzie rekompensowany wzrostem eksportu na rynki azjatyckie. Ponadto konkurencyjne ceny polskiego drobiu przy przewidywanym wzroście konsumpcji drobiu w UE stwarzają dobre perspektywy dla dalszego rozwoju polskiego eksportu w 2015 r., podkreśla ARR.

"Biorąc pod uwagę prognozowany wzrost produkcji również w Polsce i innych krajach UE, ocenia się, że eksport asortymentu drobiowego w 2015 r. wzrośnie, ale dynamika tego wzrostu będzie słabsza niż w 2014 r." - czytamy dalej.

W okresie styczeń–sierpień 2014 r. odnotowano również wzrost przywozu produktów drobiowych. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w ciągu ośmiu miesięcy 2014 r. do Polski sprowadzono 66 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie mięsa), o 4% więcej niż przed rokiem, podała także Agencja.

"Przewiduje się, że przywóz drobiu w całym 2014 r. będzie nieco większy niż w roku poprzednim i wyniesie 100 tys. ton. W 2015 r. import drobiu może ukształtować się na poziomie zbliżonym do przewidywanego na 2014 r." - napisano także w raporcie.

W ostatnich latach odnotowano znaczący wzrost konsumpcji drobiu, który - według ARR - wynikał z jego konkurencyjności cenowej wobec mięsa czerwonego oraz innych produktów będących źródłem białka zwierzęcego, a także z walorów dietetycznych drobiu i łatwości przygotowania do spożycia.

Zgodnie z danymi GUS w 2013 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło do 26,5 kg na osobę z 26,1 kg na osobę w 2012 r. W 2014 r. utrzyma się wzrostowa tendencja w konsumpcji drobiu.

Produkcja żywca drobiowego w Polsce wykazuje tendencję wzrostową. Według danych GUS w 2013 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wyniosła 2.372 tys. ton (1.661 tys. ton w w.b.c.) i była o 5% większa niż w roku 2012.

"W 2014 r. wzrost eksportu oraz rosnąca opłacalność produkcji na skutek taniejących pasz, stymulują dalszy rozwój produkcji drobiu w Polsce. W 2014 r. przewiduje się 8% wzrost produkcji drobiu, do około 2.570 tys. ton (1.800 tys. ton w w.b.c). W 2015 r. przewidywany jest dalszy wzrost produkcji drobiarskiej, ale dynamika tego wzrostu ulegnie ograniczeniu" - konkluduje ARR.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane