ARR: eksport owoców spadł o 17 proc.

ISBnews
opublikowano: 12-09-2014, 10:09

Wartość eksportu owoców świeżych spadła o 17% r/r do 367 mln euro w I poł. 2014 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Spadek ten wynika głównie ze zmniejszenia się wywozu jabłek.

"Według danych Ministerstwa Finansów w okresie pierwszych sześciu miesięcy 2014 r. wpływy z polskiego eksportu owoców świeżych wyniosły 367 mln euro i były o 17% mniejsze niż przed rokiem. Zdecydowała o tym przede wszystkim znacząca redukcja eksportu jabłek. W pierwszym półroczu 2014 r. z kraju wywieziono 804 tys. ton jabłek (o wartości 274 mln euro) wobec 924 tys. ton (343 mln euro) w porównywalnym okresie 2013 r. Z tej ilości na rynek rosyjski wyeksportowano 383 tys. ton jabłek wobec 534 tys. ton przed rokiem" - czytamy w raporcie.

Eksport gruszek w tym okresie wyniósł 17 tys. ton (11 mln euro) i był o 5 tys. ton większy niż przed rokiem, podano także.

"Wartość eksportu warzyw (łącznie z grzybami) w pierwszej połowie 2014 r. wyniosła 316 mln euro i była o 7% mniejsza niż przed rokiem. W pierwszym półroczu 2014 r. na rynki zagraniczne sprzedano 117 tys. ton warzyw kapustnych oraz 46 tys. ton pomidorów, tj. odpowiednia o 19% i 13% więcej niż przed rokiem" - czytamy dalej.

W okresie sześciu miesięcy 2014 r. wartość importu owoców wyniosła 509 mln euro wobec 527 mln EUR rok wcześniej. Jednocześnie odnotowano spadek wartości importu warzyw (łącznie z grzybami) o 2% do 291 mln euro.

"W analizowanym okresie do Polski zaimportowano 8,9 tys. ton jabłek, o 23% mniej niż przed rokiem oraz 23 tys. ton gruszek, o 71% więcej niż rok wcześniej. W okresie sześciu miesięcy 2014 r. do Polski sprowadzono 96 tys. ton pomidorów oraz 35 tys. ton warzyw kapustnych. Import pomidorów był o 1% mniejszy niż przed rokiem, a warzyw kapustnych o 40% większy" - podano też w raporcie.

Według szacunku GUS opublikowanego 30 lipca br., w 2014 r. tegoroczne zbiory owoców mogą być o niecały 1% większe niż w 2013 r. i osiągnąć poziom 4,2 mln ton. Zbiory śliwek mogą być większe o 6%, jabłek, czereśni, truskawek, malin, moreli, brzoskwiń i orzechów włoskich o 1-3% większe, pozostałych owoców z drzew - gruszek i wiśni odpowiednio o 1% i 5% mniejsze, a pozostałych jagodowych (porzeczki, agrest, aronia, borówka amerykańska i in.) o 13-18% mniejsze.

Zgodnie z szacunkiem GUS, zbiory warzyw gruntowych mogą być o 5% większe niż w 2013 r. i wynieść 4,2 mln ton. GUS ocenia, że produkcja kalafiorów wzrośnie o 16,5%, kapusty o 8%, buraków ćwikłowych o 5%, a cebuli o 4%. Na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego mogą ukształtować się zbiory marchwi, a ogórków i pomidorów gruntowych mogą być odpowiednio o 1% i 3% mniejsze.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu