ARR: eksport wieprzowiny wzrósł o 4 proc., wołowiny o 13 proc.

ISBNews
opublikowano: 18-01-2016, 13:07

Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wzrósł o 4% r/r do 542 tys. ton w okresie styczeń-październik 2015 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. W tym samym czasie eksport wołowiny wzrósł o 13%, do 360 tys. ton, a drobiu - o 15% do 826 tys. ton.

"Z Polski w okresie styczeń–październik 2015 r. wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 542 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 4% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Zmniejszył się eksport trzody chlewnej i tłuszczów, a wzrósł eksport mięsa i przetworów wieprzowych. Wartość eksportu produktów wieprzowych z Polski osiągnęła poziom 1 036 mln euro wobec 1 024 mln euro przed rokiem" - czytamy w raporcie.

Import (w ekwiwalencie tusz) asortymentu wieprzowego do Polski w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2015 r. wyniósł 692 tys. ton i był o 2% większy od notowanego przed rokiem. Wzrósł import mięsa i przetworów, natomiast zmalał import tłuszczów i żywca. Import żywca zmniejszył się o 6% do 4,4 mln szt. Masa sprowadzonej trzody chlewnej była o 15% mniejsza niż rok wcześniej, gdyż przywieziono dwa razy mniej tuczników, a więcej prosiąt i warchlaków. Do Polski zaimportowano produkty wieprzowe o wartości 1 251 mln euro, tj. o 10% mniejszej niż przed rokiem.

Deficyt Polski w handlu wieprzowiną w okresie styczeń-październik 2015 r. w ujęciu wagowym wyniósł 150 tys. ton, o 6% mniej niż w tym samym okresie 2014 r., zaś w ujęciu wartościowym wyniósł 215 mln euro, o 40% mniej, podano również.

"Z Polski w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2015 r. wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 360 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 13% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wzrósł wywóz mięsa, a zmniejszył się wywóz żywca (ze 145 tys. szt. do 122 tys. szt.) i przetworów. Wartość asortymentu wołowego i cielęcego wyeksportowanego z naszego kraju wyniosła 1 092 mln euro i była o 18% większa niż przed rokiem" - czytamy dalej.

Import produktów wołowych i cielęcych do Polski (w ekwiwalencie tusz) w okresie styczeń-październik 2015 r. ukształtował się na poziomie 35 tys. ton i był o 8 tys. ton większy niż przed rokiem. Wzrósł import żywca (z 86 tys. szt. do 97 tys. szt.), przetworów, a najbardziej mięsa. Do Polski zaimportowano produkty wołowe i cielęce o wartości 104 mln euro wobec 89 mln euro rok wcześniej.

Dodatnie saldo polskiego handlu wołowiną i cielęciną wyniosło 325 tys. ton oraz 988 mln euro i było odpowiednio o 11% oraz 19% większe niż przed rokiem, podano w raporcie.

"Nadal dynamicznie wzrasta krajowy eksport produktów drobiowych. Z Polski w okresie styczeń-październik 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie tuszek) 826 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, tj. o 15% więcej niż przed rokiem. Zmniejszył się wywóz żywca, a wzrósł wywóz mięsa i przetworów. Wartość eksportu z Polski asortymentu drobiowego osiągnęła poziom 1,5 mld euro, o 17% wyższy niż przed rokiem" - wskazuje też Agencja.

Natomiast import do Polski produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek) osiągnął poziom 97 tys. ton i był o 8% większy niż rok wcześniej. Wzrósł import żywca i mięsa (w efekcie 23% wzrostu importu mięsa kurcząt, przy spadku importu mięsa pozostałych gatunków). Mniej natomiast zaimportowano przetworów drobiowych. Do Polski sprowadzono drób o wartości 0,2 mld euro, o 7% większej niż przed rokiem.

Eksport netto asortymentu drobiowego z Polski wyniósł 729 tys. ton i 1,3 mld euro i był odpowiednio o 15% i 19% większy niż rok wcześniej.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu