Automatycznie smaczne

opublikowano: 18-01-2018, 22:00

Dzięki studentom i absolwentom Politechniki Wrocławskiej jedzenie z automatów może być ciepłe i zdrowe.

Przy pl. Grunwaldzkim 135 we Wrocławiu zaprezentowano 5 stycznia 2018 r. możliwości pierwszego na świecie Bistrobota. W ofercie są m.in. sajgonki, pierogi ruskie i wołowina po seczuańsku. Bistrobot jest dziełem firmy Food Robotics, którą założyli i współtworzą studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej: Wojciech Jopek, koordynator projektu, Michał Turów, główny konstruktor, Krzysztof Krysztoforski, elektronik, a także Wiktor Ślązak i Paweł Procek.

ZESPÓŁ: Bistrobot jest dziełem firmy Food Robotics, którą założyli i współtworzą studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej.
Zobacz więcej

ZESPÓŁ: Bistrobot jest dziełem firmy Food Robotics, którą założyli i współtworzą studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej. Fot. ARC

Ich prototypowa maszyna przygotowuje w czasie do czterech minut gorące posiłki o wadze od 200 do 350 g w zależności od dania. Na razie menu składa się z sześciu propozycji. Każda wydawana jest na tackach i ze sztućcami. O smak potraw dba Łukasz Bularz, szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Przygotowane przez niego zbilansowane dania są poddawane tzw. szokowanemu mrożeniu i do ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient zdecyduje się kupić któryś z produktów z menu, Bistrobot podgrzewa i zapieka posiłek w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. Dzięki zastosowaniu tej rewolucyjnej w gastronomii technologii posiłek zachowuje świeżość i walory smakowe bez dodatków konserwujących i polepszających smak. Konstruktorzy automatu zadbali o jego funkcjonalny i estetyczny design, a obsługa jest prosta i intuicyjna dzięki przestronnemu ekranowi dotykowemu.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Barbara Warpechowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Innowacji / Automatycznie smaczne