Bakteria winduje ceny oliwy z oliwek

KŁ, The Local
opublikowano: 27-08-2014, 09:50

Klienci będą musieli się liczyć ze wzrostem cen oliwy z oliwek w tym roku, a wszystko z powodu bakterii atakującej drzewka oliwne na plantacjach włoskich producentów oraz suszy w Hiszpanii.

Zobacz więcej

fot. iStock

Suche miesiące dotknęły Andaluzję, największego na świecie producenta oliwy.

We włoskim regionie Apulia, konary drzew zostały zaatakowane przez bakterie o nazwie ksylella fastidiosa.

- Ceny wzrosną o 30-40 proc., ponieważ będzie mniej oliwek i w konsekwencji mniej będzie produkowane mniej oliwy. Jakość oliwy nie ucierpi na tym. Na bakterię nie ma lekarstwa. Jedynym rozwiązaniem jest spalenie zainfekowanych drzew, by zapobiec jej rozprzestrzenianiu się – powiedział Raffaele Piano, rolnik z regionu Apulii, w rozmowie z The Local.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: KŁ, The Local

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu