Batoniki a rak: naukowcy szukają dowodów

Aleksandra Rogala
opublikowano: 12-04-2018, 22:00

Wysokoprzetworzona żywność może mieć związek z rakiem — wynika z najnowszych badań uniwersytetu na Sorbonie w Paryżu, których wyniki opublikowało czasopismo „British Medical Journal”. Naukowcy podkreślają jednak, że aby mieć pewność, należałoby przeprowadzić kolejne badania. Nie ma dzisiaj silnych dowodów na to, że produkty żywieniowe, które powstają w fabrykach — ze składników nieużywanych na co dzień w kuchni — wywołują śmiertelne choroby. Większość z nas jednak wie, że takie jedzenie ma zdecydowanie mniej zalet niż domowe posiłki — jest mniej zdrowe, zwykle mniej smaczne, często ma więcej cukru, powodującego otyłość i cukrzycę. Jego główna zaleta jest taka, że pozwala oszczędzić dużo czasu. Dlatego dania instant, ciasta, batoniki, desery — wszystkie produkty z półek supermarketów, które na etykietach mają długą listą składników, a wśród nich różnego rodzaju wzmacniacze smaku, konserwanty, aromaty i barwniki oraz wysoką zawartość cukru, soli i wysokoutwardzane tłuszcze, są w naszej codziennej diecie.

Francuscy naukowcy przyjrzeli się nawykom żywieniowym oraz historii leczenia grupy 105 tys. osób, które wzięły udział w projekcie French NutriNet- Santé (jeden z prowadzonych we Francji projektów badawczych dotyczących zdrowia). Okazało się, że w ich dietach jest 3,3 tys. różnych produktów żywieniowych. Z analizy statystycznej wynika natomiast, że zwiększenie w diecie udziału wysokoprzetworzonych produktów o 10 proc. wiąże się z 10-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na różne typy raka, w tym raka piersi.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Batoniki a rak: naukowcy szukają dowodów