Bezpieczna żywność według norm Unii

Arthur Masny
12-11-2003, 00:00

HACCP — ten skrót stanie się wkrótce jednym z istotnych elementów przesądzających o sprzedaży polskich produktów w UE.

Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point System — HACCP) to system zapewniający bezpieczeństwo żywności. Po raz pierwszy zastosowała go ponad 30 lat temu NASA. We Wspólnocie Europejskiej wdrożony został na podstawie dyrektywy rady nr 93/43 w sprawie higieny środków spożywczych.

Wejdą w życie

Polska musi wdrożyć regulacje dotyczące HACCP do 1 maja 2004 r. Uchybienia grożą zastosowaniem klauzul ochronnych, które w praktyce mogą wykluczyć polskie produkty z rynku UE. Polska wprawdzie nie ma obowiązku pełnego wdrożenia przepisów dyrektywy przed tą datą, ale ze względu na potencjalne konsekwencje istotne jest, aby wszyscy producenci na rynku spożywczym i gastronomicznym zrobili to jak najszybciej.

Przepisy ustawy z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DzU nr 63, poz. 634 z późn. zm.) rozpoczęły stopniowe wprowadzanie postanowień dyrektywy. Po ostatniej nowelizacji ustawa ta ze skutkiem od 1 stycznia 2004 r. zobowiąże do stosowania HACCP przedsiębiorców zatrudniających ponad 50 osób. Ponieważ dyrektywa nie przewiduje wyjątków w stosunku do małych przedsiębiorców, można się spodziewać, że od 1 maja również oni będą musieli stosować przepisy ustawy.

HACCP ma na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jakości zdrowotnej oraz ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji. System zaakceptowało wiele państw spoza UE (m.in. USA i Kanada).

Wykryć zagrożenia

W HACCP główny nacisk kładzie się na wykrywanie zagrożeń w miejscu ich powstawania, a także podczas magazynowania i transportu. Dzięki temu już przed wyprodukowaniem wyrobu zapobiega się lub eliminuje zagrożenia związane z surowcami, dodatkami, personelem, maszynami i urządzeniami oraz procesem technologicznym. Po ustaleniu krytycznych punktów kontroli i wprowadzeniu systemu monitorowania należy je sprawdzać. Wyniki kontroli muszą być przechowywane minimum rok po upływie terminu przydatności wyrobu do spożycia, a gdy takiego nie ma — przez 2 lata.

Wdrożenie systemu HACCP jest obowiązkowe, uzyskanie potwierdzającego certyfikatu — dobrowolne. W praktyce jednak przedsiębiorcy, którzy poniosą koszty wdrożenia systemu, powinni zainteresować się certyfikatem. Zazwyczaj jest on wymagany przez nabywców unijnych. Wdrożenie systemu trwa kilka miesięcy.

Arthur Masny, Baker & McKenzie

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Arthur Masny

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Firmy / Bezpieczna żywność według norm Unii