Według GUS w pierwszej połowie listopada ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,4%, po spadku o 0,1% w drugiej połowie października. Tak jak oczekiwaliśmy najbardziej podrożały warzywa o 6,1% (wobec 0,5% w ostatnich 15 dniach października), co było głównym powodem ogólnego wzrostu cez żywności, napisali w swoim dziennym raporcie analitycy Banku Handlowego.
Ponownie spadły ceny owoców, tym razem o 2,6% (-1,9% w okresie 16-31 października). Ceny mięsa pozostały stabilne po spadku o 0,3% w drugiej połowie października, a oleje i tłuszcze podrożały o 0,5% wobec 0,1% w okresie 16-31 października.
W przyszłym tygodniu uwaga inwestorów skupiona będzie na posiedzeniu RPP, które planowane jest na 27-28 listopada. Powszechnie oczekuje się obniżki stop procentowych ze względu na utrzymujący się niski poziom inflacji. Według naszych estymacji na koniec listopada poziom inflacji nie zmieni się w stosunku października, czyli będzie na poziomie 4% r/r (0,4% m/m).
Zatem w świetle danych makroekonomicznych uważamy, ze jest obecnie miejsce na kolejna redukcje stop procentowych. Oczekujemy, ze do końca roku RPP obniży stopy o 100-150 pb. Według Wiesławy Ziółkowskiej (RPP) w budżecie na roku 2002 słusznie założono obniżkę stop o 100 pb jeszcze w tym roku i o kolejne 200 pb w przyszłym roku. Ziółkowska dodała również, ze w roku 2002 poziom inflacji może wzrosnąć do 5-6% r/r z ostatnio odnotowanych 4%. Według naszych prognoz w grudniu przyszłego roku inflacja wyniesie 5,5% r/r.