Brak CE może drogo kosztować

Dorota Kaczyńska
27-01-2004, 00:00

Przepisy dotyczące bezpieczeństwa produktów i żywności obowiązują od 1 maja.

Ale nie każde zaniechanie będzie karane.

Obowiązek oznakowania CE i implementacji HACCP spada na przedsiębiorców w dniu tegorocznego Święta Pracy, przy czym o wiele bardziej restrykcyjne przepisy dotyczą producentów, którzy zlekceważą obowiązek wprowadzenia CE na swoje wyroby. Ustawodawcy łagodniej obeszli się z przedsiębiorcami, którzy do maja 2004 r. powinni wdrożyć HACCP.

Kary za brak CE

— Producent, importer albo autoryzowany przedstawiciel otrzyma 1 miesiąc na likwidację drobnych niezgodności z dyrektywą, jak na przykład brak deklaracji zgodności albo naniesienia oznakowania CE. Jeśli po upływie tego terminu nadrobi swoje przeoczenie, jego wyrób nie zostanie wycofany z rynku, o ile nie pozostaje w konflikcie z zasadniczymi wymaganiami dyrektyw. W takiej sytuacji, oprócz wycofania produktu z rynku, przedsiębiorcy grozi także kara grzywny, a o jego działaniach zostaje poinformowana Komisja Europejska i wszystkie państwa członkowskie — wyjaśnia Mirosław Lewiński, zastępca dyrektora Departamentu Polityki Przemysłowej Ministerstwa Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.

Organem monitorującym system nadzoru rynku jest w Polsce Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Bezkarny HACCP

Z ustawy wynika, że przedsiębiorcy zobowiązani do wdrożenia HACCP będą kontrolowani albo przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), albo przez Inspekcję Weterynaryjną (IW). Nie można liczyć na żadne okresy przejściowe.

— Pracownicy PIS są już me- rytorycznie przygotowani i przeszkoleni w zakresie systemu HACCP. Ponadto, w ramach projektu PHARE 2002 „Wzmocnienie służb urzędowej kontroli żywności”, który rozpoczął się w 2003 r., realizowany jest cykl szkoleń przeznaczonych dla pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Szkolenia będą dotyczyły również audytu i kontroli wdrażania systemu HACCP — opowiada Elżbieta Sielicka z Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w GIS.

— Jednak nie przewiduje się żadnych sankcji w przypadku stwierdzenia słabych postępów we wdrażaniu zasad systemu HACCP. PIS i GIS będą prowadzić jedynie instruktaż i działania w celu zachęcania firm do wdrażania zasad systemu — zaznacza Halina Turlejska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia.

W praktyce oznacza to, że przedsiębiorcy, którzy nie wykażą się wdrożonym HACCP, mogą spać spokojnie — nic im nie grozi od strony prawnej. Jednak, jak podkreśla Halina Turlejska, HACCP z pewnością będzie traktowany jako narzędzie konkurencyjności. Dodatkowo, system ten może się okazać przydatny przedsiębiorcom przy wszelkich roszczeniach i sprawach sądowych — jego dokumentacja będzie traktowana wówczas jako dowód należytej staranności. I są to dwa ważne argumenty przemawiające za implementacją zasad bezpieczeństwa żywności.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dorota Kaczyńska

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Kariera / / Brak CE może drogo kosztować