Restauratorzy i hotelarze najdotkliwiej odczuwają wpływ pandemii COVID-19 – wynika z badania Barometr Europejskiego Funduszu Leasingowego (EFL). Barometr jest wskaźnikiem informującym o skłonności małych i średnich przedsiębiorstw do wzrostu. Jego wskaźnik może wynosić od 0 do 100 pkt. Wartości powyżej 50 pkt oznaczają pozytywny kierunek zmian, a poniżej — negatywny. Obecnie dla branży HoReCa (hotele, restauracje, katering) jest on na poziomie 47,2 pkt. To spadek o 12,7 pkt. w porównaniu do poprzedniego kwartału, w którym wskaźnik osiągnął najlepszy wynik od ponad dwóch lat (59,9 pkt.). Zdaniem Radosława Woźniaka, prezesa EFL, lepsze nastroje wśród hotelarzy i restauratorów w poprzedniej edycji badania były efektem wakacji, w czasie których branża odżyła.
– Niestety, gorący sezon trwał bardzo krótko. Zakończenie okresu urlopowego i kolejna fala epidemii COVID-19 odwróciły pozytywny trend. Z rozmów z naszymi klientami z branży wynika, że większość przedsiębiorców nie spodziewa się ponownego zamknięcia restauracji i hoteli. Jednak nie mają oni złudzeń – więcej zachorowań to większy strach w społeczeństwie i mniejsza chęć do odwiedzania lokali. Stąd przedstawiciele sektora oceniają swoją najbliższą przyszłość najgorzej ze wszystkich sześciu badanych przez nas branż – mówi Radosław Woźniak.
Aż 40 proc. przedstawicieli branży HoReCa prognozuje spadek zamówień w swoich lokalach w ciągu ostatnich trzech miesięcy tego roku. Tylko 4 proc. ankietowanych liczy na większą sprzedaż. W poprzednim kwartale aż 77,5 proc. badanych z tej branży spodziewało się zwiększenia obrotów. Wtedy hotelarze i restauratorzy byli największymi optymistami wśród wszystkich badanych branż.
Pesymistyczne prognozy sprzedażowe nie pozostają bez wpływu na płynność finansową. Jej pogorszenia spodziewa się 32,5 proc. firm.
Generalnie zdecydowana większość przedsiębiorców twierdzi, że kondycja ich sektora w czasie trwającej fali pandemii się pogorszy. Tak uważa 85 proc. pytanych hotelarzy i restauratorów. Optymiści stanowią zaledwie 1 proc. Ponadto hotelarze i restauratorzy nie są w stanie ocenić, kiedy wróci koniunktura (38 proc.). Natomiast 22 proc. z nich liczy, że z kryzysem uda się uporać do końca przyszłego roku, a 21 proc. uważa, że stanie się to dopiero za 2-3 lata. Liczne jest jednak grono przedsiębiorców, którzy nie mają złudzeń i twierdzą, że jeszcze długo nie będzie poprawy (19 proc. wskazań).
Przedsiębiorcy działający w branży HoReCa nie chcą inwestować. Aż 92,5 proc. firm z tego sektora pozostawi swoje inwestycje na dotychczasowym poziomie.
Wartość głównego indeksu Barometru EFL (wszystkie branże) w ostatnim kwartale tego roku wyniosła 50,3 pkt. To o 3,2 pkt. mniej niż kwartał wcześniej.