Bruksela poszerza definicję wódki

Polska, Szwecja, Estonia i Finlandia przegrały batalię o definicję wódki. Po pięciu latach prac Komisja Europejska ustaliła, że trunek można produkować nie tylko z ziemniaków i żyta, ale również z winogron i trzciny cukrowej. Rozporządzenie co prawda określa sposoby destylacji wódek, ale nie limituje użytych do tego składników. Jedynym wskaźnikiem jest moc: minimum 37,5 proc. alkoholu.

book icon
Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie Subskrypcja PB
Premium Offer
Poznaj „PB”
79 zł 1 zł za pierwszy miesiąc
potem 79 zł
Zrób sobie prezent z okazji 25. urodzin „PB”! Czytaj najlepsze treści biznesowe w Polsce w promocyjnej cenie
WYBIERZ
Rabat 30%
Basic Offer
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł / rok
Skorzystaj z 30% rabatu
Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok. Zaoszczędzisz 285 zł.
WYBIERZ