Być może jeszcze dziś wyniki badań skażonego mięsa

IAR
opublikowano: 2008-12-12 08:36

Minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział, że jeszcze dziś, a najpóźniej w poniedziałek możemy poznać wyniki kontroli skażonego dioksynami mięsa z Irlandii.

Gość Programu Pierwszego Polskiego Radia jest zdania, że zatrucie wieprzowiny to skutek stosowania przemysłowych metod w produkcji rolnej. Polityk PSL zwrócił uwagę, że w sytuacji, gdy obniżenie kosztów jest dla producentów mięsa celem nadrzędnym, często cierpią konsumenci. Dodał, że irlandzka wieprzowina została skażona w ten właśnie sposób, gdyż zwierzęta karmiono paszą z odzysku.

Minister Sawicki podkreślił, że warto kupować polską żywność, gdyż jest ona zdrowsza i lepszej jakości. Szef resortu rolnictwa zaapelował, by unikać kupowania produktów od nieznanych wytwórców.