Ceny skupu trzody chlewnej będą spadać do końca 2018 r.

PAP
opublikowano: 14-08-2018, 19:14

Do końca roku ceny skupu trzody chlewnej będą spadać - prognozują eksperci z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. W grudniu mogą wynieść ok. 4,10-4,40 zł/kg.

Zobacz więcej

Hodowla świń (fot. Bloomberg)

"Przewiduje się, że do końca 2018 r. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą być niższe niż przed rokiem ze względu na prognozowany wzrost produkcji zarówno w UE jak i w Polsce" - czytamy w raporcie KOWR. Przyczyną spadku cen będą też ograniczone możliwości eksportu krajowej wieprzowiny.

W czerwcu 2018 r. (dane GUS) za trzodę chlewną krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 4,64 zł/kg. To o 4 proc. więcej niż w maju br., ale o 17 proc. mniej niż rok wcześniej. W lipcu 2018 r. krajowe ceny skupu żywca wieprzowego wyniosły średnio 4,69 zł/kg. Był to poziom zbliżony do uzyskanego w czerwcu, ale o 15 proc. niższy niż przed rokiem.

Z Polski, która należy do największych unijnych eksporterów mięsa i przetworów wieprzowych, w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2018 roku wywieziono 333 tys. ton mięsa, przetworów, tłuszczów wieprzowych i żywca. To o 7,5 proc. więcej niż przed rokiem. Głównymi odbiorcami są Niemcy i Włochy.

Jak wskazuje KOWR, eksport mięsa z Polski mógłby być większy, gdyby nie afrykański pomór świń (ASF). Choroba ta uniemożliwia sprzedaż wieprzowiny na niektóre perspektywiczne rynki azjatyckie. W efekcie w 2018 r., w ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, tempo wzrostu eksportu produktów wieprzowych z Polski będzie prawdopodobnie wolniejsze niż w 2017 r. i może wynieść około 5 proc. wobec 9 proc. w 2017 r.

Wieprzowina od lat jest najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce. Od 2015 r. krajowe spożycie kształtuje się na poziomie powyżej 40 kg na mieszkańca, podczas gdy średnio w UE jest to około 32 kg.

Według szacunków IERiGŻ w 2017 r. krajowa konsumpcja mięsa wieprzowego mogła wynieść 40,5 kg na mieszkańca wobec 40,8 kg w 2016 r. W pierwszym półroczu 2018 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego wzrosły nieznacznie (o 0,3 proc.) w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r., podczas gdy wołowina podrożała o 3,2 proc., a drób – o 4,9 proc. W 2018 r. spożycie wieprzowiny prawdopodobnie się zwiększy i może wynieść 41,5 kg na mieszkańca.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Ceny skupu trzody chlewnej będą spadać do końca 2018 r.