Co łączy Google i burgera z probówki?

KŁ, FT.com
opublikowano: 2013-08-06 09:39

Sergey Brin, miliarder i jeden z założycieli Google, okazał się fundatorem przełomowego projektu ważącego o przyszłości mięsa, informuje “Financial Times”.

W poniedziałek, w Londynie odbyła się pierwsza degustacja burgerów, które zostały wytworzone w laboratorium.  Twórcy projektu są przekonani, że za 10 – 20 lat wytwarzane w ten sposób mięso będzie sprzedawane w supermarketach.

Profesor Mark Post z Uniwersytetu w Maastrich, który kierował projektem, poinformował, że Brin przeznaczył na badania nad laboratoryjnie wytwarzaną wołowiną kwotę 700 tys. EUR i zobowiązał się do dalszych inwestycji. Brin ma nadzieję, że wytwarzane w ten sposób mięso zastąpi masową produkcję, która nie tylko jest szkodliwa dla środowiska, ale i dla konsumentów.

Inwestycja twórcy Google umożliwiła naukowcom wytworzenie włókien mięśniowych, z których powstały trzy burgery o masie 140 g.

Sergey Brin, fot. Bloomberg
Sergey Brin, fot. Bloomberg
None
None