Co miesiąc milion tacek sushi

Iwona JackowskaIwona Jackowska
opublikowano: 2017-04-20 22:00
zaktualizowano: 2017-04-20 19:48

Po półtora roku od startu wielkopolska fabryka podwaja moce produkcyjne i zwiększa zatrudnienie.

3 mln zł zainwestowane w nowe technologie pozwoli Sushi Factory, polskiej spółce z o.o. z podpoznańskiego Robakowa, zwiększyć moce produkcyjne do ok. 1 mln tacek sushi miesięcznie. Pierwsza linia produkcyjna, na której powstaje 14 tys. tacek z daniem gotowym podczas jednej, 8-godzinnej zmiany, uruchomiona została w październiku 2015 r.

Sushi
Sushi
Bloomberg

Przed rokiem fabryka zatrudniała 25 osób, obecnie jej kadra liczy już 160 osób. Według pierwotnych planów szefostwa podwojenie mocy produkcyjnych miało nastąpić w ciągu kolejnych trzech lat. Powiększenie istniejącej linii produkcyjnej, wzbogacenie asortymentu i zwiększenie zatrudnienia udało się wcześniej, niż przewidywało kierownictwo, a szacowana wartość fabryki wzrosła z 7 mln zl do 10 mln zł.

— To jeszcze nie koniec inwestycji. Obok zwiększenia produkcji setów planujemy wprowadzenie nowych wyrobów, jakimi będą onigiri oraz wrapy, a także zatrudnienie kolejnych 40 osób — mówi Anna Tubacka, prezes Sushi Factory.

Spółka zajmuje się produkcją dań gotowych sushi pod logo własnym Sushi4You oraz w ramach tzw. private label, czyli marek własnych tworzonychna zlecenie polskich i zagranicznych sklepów, sieci handlowych oraz stacji benzynowych. Pierwszym produktem był zestaw Factory Chisai 230 g, składający się z dziewięciu kawałków sushi.

Obecnie firma oferuje łącznie 10 zestawów. Spółka posiada dwie linie technologiczne do produkcji sushi maki i dwa ciągi Krio-line chłodzące ciekłym azotem do temperatury 2 stopni Celsjusza, co pozwala na uzyskiwane dań, — w zależności od wariantu — o dacie przydatności do spożycia od siedmiu do dziewięciu dni. Kierownictwo zwraca uwagę, że spółka ma już wdrożone systemy jakości i bezpieczeństwa żywności (BRC i IFS) i uzyskała identyfikacyjny numer weterynaryjny.