Co się stało z inflacją [PODCAST]

Marcel ZatońskiMarcel Zatoński
opublikowano: 2024-04-05 07:26

Goście „PB” do słuchania tłumaczą, dlaczego inflacja spadła, co się dzieje z cenami żywności, jaki wpływ na rynek ma wojna handlowa dyskontów – i co się stanie z rynkiem pracy.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Dwa lata temu czy rok temu u progu wiosny media gospodarcze mogły przez wszystkie przypadki odmieniać inflację, która podniosła łeb po pandemii, a po rosyjskiej inwazji na Ukrainę głośno zaryczała.

Tymczasem teraz inflacja co najwyżej cicho popiskuje - według wstępnych danych GUS w marcu wyniosła 1,9 proc., co było najniższym odczytem od pół dekady - i jest nawet poniżej od dawna nieosiąganego celu inflacyjnego NBP. Co się stało? Na ile to trwałe? I co właściwie wynika z tego, że inflacja nam spadła? Na takie pytania odpowiadają rozmówcy „PB do Słuchania”.

Zaczyna Ignacy Morawski, ekonomista Pulsu Biznesu i serwisu SpotData. Jeszcze rok temu, podobnie jak większość kolegów i koleżanek po fachu, nie wierzył w to, że inflacja może tak szybko spaść poniżej celu NBP. No to dlaczego ekonomiści się mylili? W którą stronę podążą teraz ceny i co okres wysokiej inflacji w nas zmienił? O tym wszystkim można usłyszeć w pierwszej rozmowie odcinka.

W drugiej koncentrujemy się na codziennych zakupach. „Polski konsument może sobie myśleć różne rzeczy, ale jedno musi wiedzieć na pewno - że Biedronka jest najtańsza" - takie słowa wypowiedział podczas niedawnego ogłoszenia wyników rocznych szef polskiego oddziału Jeronimo Martins, czyli właściciela Biedronki, która zawzięcie walczy z Lidlem. O przyczynach rywalizacji cenowej dyskontów, o jej podobieństwie do politycznego spektaklu i o tym, co realnie może zmienić na rynku, opowiada Michał Sadecki, prezesa firmy MSL Consulting, a w przeszłości m.in. szef Polskiej Grupy Supermarketów.

W kolejnej rozmowie pozostajemy przy tematyce spożywczej. Inflacja w dużej mierze wynikała z czynników zewnętrznych – i czynniki zewnętrzne wpływają teraz na jej wyhamowanie. O tym, jak konkretnie wygląda to w przypadku cen żywności, co tanieje, a co mimo wszystko szybko drożeje, mówi Weronika Szymańska, analityczka sektora food and agri w Banku BNP Paribas.

Audycję kończymy rzutem oka na polski rynek pracy. Przy rekordowo niskim bezrobociu wysoka inflacja pobudziła presję płacową, która w tym roku nadal jest wysoka. Marta Szymańska, ekspertka rynku pracy i liderka specjalizacji w ManpowerGroup Polska, opisuje perspektywy zatrudnienia w poszczególnych regionach i branżach, wskazując przy tym, kto może liczyć na podwyżki, a kto musi brać uwagę spadek popytu ze strony pracodawców.

1'05" Ignacy Morawski o inflacyjnych niespodziankach

13'38" Michał Sadecki o rywalizacji dyskontów

22'13 Weronika Szymańska o cenach żywności

31'54" Marta Szymańska o presji płacowej