W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. Stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha. Według danych na koniec grudnia 2012 r., w Polsce było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych gospodarujących na ponad 650 tys. ha. W stosunku do 2011 r. powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o 10 proc. — wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa. Wśród nowych państw UE Polska oraz Czechy mają największy obszar gospodarstw ekologicznych. Sprzedaż produktów ekologicznych osiągnęła w 2011 r. wartość 21,5 mld EUR i wzrosła o 9 proc., wobec 2010 r. Największym rynkiem dla tych produktów były Niemcy z obrotami o wartości 6,6 mld EU. Najwięcej produktów ekologicznych zjadano w Szwajcarii wydając na ten cel 177 EUR na osobę. Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł.
Coraz więcej ekoupraw
W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych.