CUKROWNIE: SZANSA NA PRYWATYZACJĘ

Katarzyna Kozińska
14-06-2000, 00:00

CUKROWNIE: SZANSA NA PRYWATYZACJĘ

MSP chce przyspieszyć przekształcenia własnościowe w branży cukrowniczej

W rozmowach prowadzonych między MSP, zagranicznymi inwestorami oraz czterema krajowymi holdingami cukrowniczymi pojawił się nowy termin zakończenia prywatyzacji cukrowni.

Być może jeszcze w czerwcu zostanie sfinalizowana prywatyzacja zakładów, o które starają się firmy niemieckie: Sźdzucker, Nordzucker. Prawdopodobnie w tym samym czasie minister chciałby także sprzedać francuskiemu SLS Śląską Spółkę Cukrową, ale inwestor ciągle nie podpisał pakietu z plantatorami.

Przedstawiciele niemieckiej grupy Nordzucker dostali list, w którym minister skarbu deklaruje chęć przyspieszenia prywatyzacji cukrowni. Nordzucker stara się o przejęcie czterech regionalnych grup cukrowniczych: poznańskiej, szczecińskiej, konińskiej oraz toruńskiej. Być może stanie się to jeszcze w czerwcu. Taki termin zakończenia prywatyzacji — przynajmniej niektórych — cukrowni pojawił się ostatnio w rozmowach między zainteresowanymi. Najpierw jednak resort skarbu — jako posiadacz złotej akcji w cukrowniach — musi podpisać z inwestorem porozumienie, na mocy którego nie będzie blokował zmian w statutach sprywatyzowanych spółek. Na razie nie wiadomo, kiedy odbędzie się spotkanie w tej sprawie. Jeśli MSP postawi dodatkowe warunki, dyskusje na temat ich spełnienia mogą odsunąć finał o kolejne tygodnie.

Żadnych dat

Oficjalnie MSP nie wyznacza terminu zakończenia przekształceń. Nieoficjalnie powiedziano nam, że nadal analizowana jest dokumentacja przedprywatyzacyjna spółki lubelsko-małopolskiej i poznańsko-pomorskiej. Materiały z holdingu mazowiecko-kujawskiego jeszcze nawet nie wpłynęły do ministerstwa.

Cukrownie, które chce kupić Nordzucker, sprzedają bezpośrednio spółki poznańsko-pomorska i mazowiecko-kujawska. Inwestor już dawno podpisał pakiet plantatorski i pracowniczy. Gotowy jest także program inwestycji. Mimo to MSP od wielu miesięcy wstrzymuje swoją zgodę na zawarcie transakcji.

Żadnego przełomu

Na zamknięcie transakcji w tym miesiącu liczy też niemiecki Sźdzucker, który stara się o przejęcie dwóch grup cukrowni z holdingu lubelsko-małopolskiego. Niemcy czekają na Lubelszczyźnie już prawie rok. Przedłuża się także przekształcenie Śląskiej Spółki Cukrowej, która jako jedyna jest sprzedawana w całości. Ta prywatyzacja miała otworzyć przekształcenia, ale będzie dobrze jeśli zostanie zakończona chociaż w tym samym terminie. W poniedziałek minął termin zakończenia negocjacji między Saint Loui Sucre a śląskimi plantatorami. Pakiet nie został jednak podpisany. Inwestorzy przekonują, że prywatyzację cukrowni zamknięto by już dawno, gdyby w ubiegłym roku nie odrodził się pomysł utworzenia krajowej grupy cukrowniczej Polski Cukier.

Żadnych nazwisk

Prywatyzacja tego sektora przeciąga się od kilku lat. Zwolennicy Polskiego Cukru twierdzą, że i bez udziału zagranicznych firm cukrownie mogą przynosić zyski. Ich adwersarze przekonują, że bez silnego zastrzyku kapitału — którego nie będzie mieć Polski Cukier — zakłady nie mają szansy przetrwać. Inwestorzy tracą już cierpliwość. Żaden z naszych rozmówców nie chciał się wypowiedzieć pod swoim nazwiskiem, z obawy, że urażeni przedstawiciele ministerstwa skarbu mogą kolejny raz odsunąć termin zamknięcia rozmów. Ich zdaniem, każdy dzień zwłoki oznacza większe straty cukrowni i wyższe koszty restrukturyzacji dla inwestora. Niektóre firmy zagraniczne poważnie rozważały przeniesienie inwestycji na inne rynki. Z Polski wyszedł brytyjski Tate and Lyle. Prawdopodobnie swój jedyny zakład w Pelplinie sprzeda również duńska spółka Danisco. Nawet British Sugar, który zapowiadał przejęcie 20 proc. rynku cukru, zrezygnował ostatecznie z planowanych wcześniej przejęć.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Kozińska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / CUKROWNIE: SZANSA NA PRYWATYZACJĘ