Czekolada będzie droga jak kawior

Szwajcarska grupa Barry Callebaut, która sprzedaje 1,7 mln ton czekolad rocznie, zaczyna odczuwać problemy z dostępem do surowca.

Cała branża uważa, że od 2020 r. jego braki będą bardzo dotkliwe, co spowoduje gwałtowny wzrost cen i obniżenie jakości czekolad. Sytuację zaostrza kilka czynników: oczekiwania ekologiczne wobec farm kakaowca, rosnący popyt z Chin oraz wirus ebola w Afryce, dostarczającej 70 proc. ziarna kakaowego. — Prawdziwa czekolada będzie tak rzadka i droga, że zwykły konsument nie będzie mógł sobie na nią pozwolić, podobnie jak dziś na kawior — twierdzi John Mason z Nature Conservation Research Council w Ghanie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Czekolada będzie droga jak kawior