Dania: co piąte opakowanie wieprzowiny z MRSA

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2014-09-24 18:07

Analiza produktów w duńskich supermarketach wykazała, że co piąte opakowanie (20 proc.) produktów wieprzowych było skażone MRSA, czyli gronkowcem złocistym opornym na metycylinę. Pięć lat temu MRSA wykryto w 5 proc. produktów.

Duński nadzór przeprowadził badanie 100 opakowań produktów wieprzowych na prośbę jednej ze stacji telewizyjnych. MRSA 398 wykryto w 21 produktach. Wszystkie wyprodukowano w Danii. Wśród produktów niektóre oznaczone były jako „organiczne”. Hans Jørn Kolmos, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Południowej Danii powiedział, że wynik badania jest „wielce alarmujący”.

Bloomberg

Wzrost liczby przypadków MRSA w duńskiej trzodzie chlewnej spowodował, że niedawno największy norweski detalista ogłosił iż rozważa rezygnację z importu duńskiej wieprzowiny.